El 67% dels consumidors valencians usa les mascaretes FFP2

Garzón afirma que no està acreditat que protegisquen més, mentre que la Unió de Consumidors demana que baixen de preu.

El 67% dels consumidors valencians usa les mascaretes FFP2
El 67% dels consumidors valencians usa les mascaretes FFP2

Les mascaretes del tipus FFP2 són les que més utilitzen els consumidors valencians. Una àmplia majoria, el 67%, les usa habitualment per a protegir-se contra el coronavirus. És el tipus de mascareta que més s’usa, seguit per les quirúrgiques (les usa un 44,7%), les higièniques (18,7%), les de tela (un 16,6%) i només un 1% de consumidors utilitza les FFP3, segons una enquesta que ha realitzat la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana a 668 usuaris.

En les últimes setmanes s’ha obert el debat sobre la conveniència d’utilitzar aquestes mascaretes perquè ofereixen més garanties de protecció. De fet, en alguns països com Alemanya, ja s’han de dur obligatòriament per a viatjar en el transport públic i per a acudir a determinats serveis essencials.

En canvi, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha assegurat aquest dilluns que "no sembla que hi haja una font científica prou rigorosa que acredite" que les mascaretes FFP2 protegisquen millor contra el coronavirus, per la qual cosa ha instat a usar tots els instruments de prevenció.

Despesa mensual entre 25 i més de 75 euros

Segons l’enquesta de la Unió de Consumidors, l'obligatorietat de l'ús de la mascareta ha provocat un increment de la despesa de la cistella de la compra. De fet, el 78% dels entrevistats declaren que destinen al mes entre 25 i 50 euros a l'adquisició de les mascaretes, un 18,3% inverteix entre 50 i 75 euros, i un 3,7% gasta més d'aquesta quantitat. En aquest sentit, un 98,6% dels enquestats considera necessari que les mascaretes FFP2 haurien de baixar de preu.

Respecte de la possibilitat de baixar l’IVA d’aquestes mascaretes, per a abaratir-ne el preu final, el ministre Garzón ha avançat que "si en algun moment els científics consideren que el més adequat és canviar la recomanació de les mascaretes higièniques a un altre tipus de mascaretes, ho faríem des del govern d'Espanya".

Vicent Inglada, secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, ha sol·licitat una reducció del preu de les mascaretes FFP2. Creu que seria una mesura per a ajudar els consumidors a fer front a aquesta nova despesa obligatòria.

Diversos tipus de mascaretes

D’altra banda, una altra de les conclusions que ofereix l’enquesta sobre l’ús de la mascareta que ha fet la Unió de Consumidors, és que, en general, els consumidors solen utilitzar més d’un tipus de mascareta, però les FFP2 i les quirúrgiques són les que més s’usen.

Pel que fa a l’establiment on s’adquireixen, les farmàcies són el lloc preferent (54,8% dels entrevistats), seguides pel comerç en línia (31,2%), els supermercats (29,1%) i altre tipus de comerços (19,5%).

També et pot interessar

stats