El 65% de les detencions de la Policia Local de València són casos de violència masclista

La Regidoria de Protecció Ciutadana alerta d'un augment de 20 punts d'aquestes actuacions durant la pandèmia.

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, es reuneix amb agents de la Policia Local de València
El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, es reuneix amb agents de la Policia Local de València / PLV

La violència de gènere i la violència domèstica estan darrere del 65 per cent de les detencions dutes a terme per la Policia Local a València, segons l'última memòria de GAMMA, el grup policial especialitzat en aquests casos, que ha evidenciat un repunt de les actuacions en l'últim any, quan representaven el 45% de les actuacions.

Les dades han empitjorat al llarg de 2020, ja que “la situació de les víctimes és més vulnerable encara perquè la seua xarxa de suports és més precària amb la crisi econòmica”, adverteix el regidor de Protecció Ciutadana de l'ajuntament de València, Aarón Cano, que veu amb preocupació un increment dels casos més greus coincidint amb l'aniversari de la pandèmia.

Des de la Regidoria posen com a exemple un cas recent d'una víctima que denunciava per primera vegada la parella després d'agredir-la presumptament, abusar sexualment d’ella de manera reiterada, amenaçar-la contínuament amb denunciar la seua situació irregular i robar-li 5.000 euros.

“Són situacions extremes que exemplifiquen la crueltat de la violència de gènere que actualment és el nostre major problema de seguretat”, subratlla Cano, que ha avançat un nou cicle de reunions amb associacions civils per a “buscar solucions que augmenten la detecció i prevenció de qualsevol manifestació de violència psíquica o física contra una dona a la ciutat”, i avançar en la detecció precoç d'aquesta violència que, com ha recordat, “es una situació democràticament inassumible”.

“Buscarem aliances amb associacions, col·lectius, tenim un enemic comú: la violència contra les dones”, ha asseverat. En aquesta línia, l'edil recalca que no es pot consentir “la por amb la qual conviuen centenars de dones en aquesta ciutat, els seus fills i famílies”.

“Hem d'augmentar les denúncies, aconseguir que les dones senten més seguretat per a fer el pas que els pot traure de la situació tan crítica que pateixen, amb la denúncia comença la protecció”, afig Cano, que recorda que el Grup GAMMA de la Policia Local de València, especialitzat en l'atenció a les víctimes de violència de gènere, protegeix actualment 600 dones a la ciutat i es dedica en exclusiva a atendre les víctimes des de l'any 2016, el segon any del govern de la Nau.

També et pot interessar

stats