Més de 60 associacions feministes reclamen un torn especialitzat en violència masclista

Desenes de representants protesten aquest dijous davant el Col·legi d'Advocats de València per a reivindicar un torn d'ofici especialitzat per a les víctimes.

Un moment de la protesta, aquest dijous.
Un moment de la protesta, aquest dijous.

Un total de 65 associacions feministes han subscrit una carta dirigida al president de la Generalitat, a la Conselleria de Justícia i al Col·legi d'Advocats de València en la qual reclamen la creació d'un torn d'ofici especialitzat per a dones víctimes de violència de gènere. A més, desenes de representants d'aquests col·lectius han protestat aquest dijous davant la seu del Col·legi d'Advocats de València amb aquesta reivindicació.

Els organitzadors de la concentració expliquen que la petició se sustenta en el contingut en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere, que estableix en la línia estratègica 3, objectiu 3.1, mesura 20: “Afermar el criteri d'actuació amb relació al torn de violència de gènere perquè es destine únicament a l'atenció de dones víctimes i les seues filles i fills, en compliment de la Llei orgànica 1/2004”. Aquesta Llei orgànica de Mesures contra la Violència de Gènere, en l'article 20, reconeix el dret de les dones víctimes de violència de gènere a una defensa jurídica especialitzada.

També recorden que la Llei 7/2012, de 23 de novembre, Llei Valenciana contra la Violència sobre la Dona, reconeix l'assessorament especialitzat a les dones víctimes de violència de gènere, han insistit les mateixes fonts, que citen altres acords com el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere o el mateix Acord del Botànic.

En l'escrit, es lamenta la resistència a concretar el servei. "Avui dia, el Consell Valencià de Col·legis d'Advocats manté una posició bel·ligerant contra aquest repertori de normes i compromisos de les diferents administracions de l'Estat, havent-se posicionat públicament en contra de la PNL sobre el torn d'ofici especialitzat en assistència a les víctimes de violència de gènere, aprovada recentment per la Comissió de Justícia de les Corts Valencianes", assenyalen en l'escrit. La proposta va tindre els "únics vots en contra del PP i de Vox" , per la qual cosa les Corts Valencianes insten el Consell perquè la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública garantisca el torn d'ofici especialitzat i modifique el decret de justícia gratuïta per a incloure un nou article que regule el torn especialitzat en assistència jurídica gratuïta.

Per la seua banda, el Consell Valencià de Col·legis d'Advocats va remetre al comunicat emés sobre aquest tema el passat 27 d'octubre. El comunicat mostrava la "total disconformitat amb la proposta no de llei" que s'havia debatut en la comissió de justícia de les Corts "i que pretén que l'especialització dels advocats del torn d'ofici que exercisquen en matèria de violència de gènere estiga dirigida en exclusiva a la defensa de les víctimes, i que no puguen defensar aquests lletrats especialitzats, si és procedent, els presumptes agressors, la qual cosa els deixaria mancats de l'exercici d'un dret fonamental com és el dret de defensa". I afegia que Agustín Ferrer, president de la institució, deia que el col·lectiu al qual representa no entén "la postura de pretendre l'exclusivitat en una professió lliure. Es tracta d'una intromissió en la funció de l'advocat”. Ferrer continua dient que “al mateix temps afecta al dret de defensa i al dret de presumpció d'innocència del justiciable”.

També et pot interessar

stats