El 52% de les persones ateses per Creu Roja menja menys del que hauria de fer-ho

Entre les possibles solucions, proposen facilitar el consum d'aliments frescos i invertir més en educació alimentària.

VÍDEO | El 52% de les persones ateses per Creu Roja menja menys del que hauria de fer-ho

Més de la meitat de les persones ateses per Creu Roja, la majoria amb ingressos inferiors a 500 euros, admet que menja menys del que hauria de fer-ho, i el 87% necessita fer canvis en la seua dieta perquè siga saludable.

Aquesta és una de les conclusions del primer estudi de l'Observatori de la Vulnerabilitat Social de Creu Roja en la Comunitat Valenciana, en el qual s'analitza l'accés de la població vulnerable a l'alimentació saludable, presentat aquest dimecres a València. L'informe assenyala que en aquests col·lectius l'alimentació és la quarta prioritat de la despesa, per darrere del pagament de l'habitatge, la llum i l'aigua, i destaca que quasi la meitat de les llars manifesta que almenys una persona pateix una malaltia crònica, especialment diabetis i hipertensió.

El treball, en el qual ha col·laborat la Universitat de València, afirma que com menys recursos econòmics hi ha un increment en el "consum desequilibrat d'aliments", amb la ingesta d'un excés d'embotits i companatges i molt poques fruites i verdures. Responsables de l'organització han destacat la necessitat de facilitar educació nutricional i eines perquè aquests col·lectius puguen tindre una alimentació saludable amb els escassos recursos que reben, la gran majoria procedents de prestacions socials o d'ajudes familiars.

Els resultats de l'informe, realitzat a partir de 1.133 enquestes telefòniques, la gran majoria a dones, assenyalen que tres de cada quatre llars de les ateses per Creu Roja pateix algun tipus d'inseguretat alimentària per qüestions econòmiques, un 52% menja menys del que necessitaria i un 16% menja només una vegada al dia o no menja.

Durant la presentació s'han exposat casos com ara el d'una dona que conviu a Alacant amb nou persones a casa, una d'elles un fill minusvàlid, rep una ajuda de 430 euros mensuals, i moltes vegades, afirma, deixa als tres nets el menjar dels majors. També una mare que resideix a Castelló amb tres fills a càrrec seu i sense ingressos estables, i que afirma que els xiquets mengen al col·legi. En arribar a casa "hem de limitar-nos a menjar pasta i arròs", afig.

Un terç de les persones enquestades no té un pressupost fix en alimentació

Respecte a la despesa mensual en alimentació, aquesta varia en funció dels ingressos i la resta de despeses. Un terç de les persones enquestades afirma no tindre un pressupost fix al mes, una quarta part ho estima en més de 200 euros, un 13% entre 100 i 200 euros i el 12% en menys de 100 euros al mes. Així mateix, el 39% manifesta que els aliments procedeixen majoritàriament de donacions d'entitats, un 10% es proveeix a través d'ajudes d'amistats i familiars i només el 43% els adquireix a través dels seus ingressos.

El president de Creu Roja en la Comunitat Valenciana, Javier Gimeno, ha assenyalat que existeix una "gran correlació" entre els pocs recursos econòmics i la falta d'aliments a les llars. Entre les possibles solucions, ha advocat per facilitar i promocionar el consum d'aliments frescos i invertir més en educació alimentària. Per la seua part, Vicente Domingo, comissionat especial del Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible, ha denunciat que existeix un "desequilibri vergonyós" i que "un de cada tres aliments que es genera va al fem".

També et pot interessar

stats