Més del 50% de les deixalles valencianes acaba en abocadors

Els objectius europeus per a l'any 2035 obliguen a abaixar-ne la xifra al 10%.

VÍDEO | Més del 50% de les deixalles valencianes acaba en abocadors

Més del 50% de les deixalles que es produeixen a la Comunitat Valenciana acaba en abocadors, xifra que està molt lluny del 10% que demana la Unió Europea per al 2035.

A la Comunitat Valenciana produïm més de 2 milions de tones de residus domèstics cada any. Més de la meitat acaba en un dels 8 abocadors que estan repartits per tot el territori, dels quals alguns es troben quasi plens i altres entre el 50% i el 60% de la seua capacitat.

Els objectius de la Unió Europea passen per la reutilització i el reciclatge del 50% dels residus per al 2020, un 55% per al 2015 i un 65% per a l'any 2035, any en què la Unió Europea demanarà que únicament el 10% dels residus acabe en abocadors.

Per a acostar-se a aquests resultats, la Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica planteja dos línies d'actuació: la modernització dels abocadors més antics i la millora de la xarxa i del procés de reciclatge.

A més, per a assolir un reciclatge de qualitat, s'ha creat la figura de l'educador o educadora ambiental, que ja funciona a municipis com Orba, a la Marina Alta, una persona que acompanyarà la ciutadania i l'ensenyarà a reciclar com toca.

Tampoc es descarta implantar un cànon de penalització d'abocament de residus domèstics, que evite que alguns objectes quotidians com sabates, roba o parament de cuina acaben en els abocadors.

Com afecten els abocadors?

Segons Ecologistes en Acció a la Comunitat Valenciana, alguns dels impactes que provoquen els abocadors sobre les localitats que els allotgen són l’emissió de gasos tòxics, la contaminació d'aqüífers, les males olors i l’intens trànsit de camions pesats que, de vegades, col·lapsen les carreteres pròximes.

Des de l'organització ecologista alerten de la necessitat d'un canvi de paradigma: el consumisme excessiu, la fabricació de productes amb obsolescència programada i l'ús abusiu de plàstics són la principal causa que els abocadors siguen, ara per ara, essencials en el sistema.

A causa d’això, no es poden buidar només des de la gestió de residus, sinó que cal millorar el reciclatge domèstic i establir penalitzacions per generació de residus. Si no s’actua així, asseguren que la situació no millorarà.

També et pot interessar

stats