Més de 5.500 xiquets i xiquetes han patit assetjament escolar en un any

Vora 7 de cada 10 casos passen durant mesos o anys, i la meitat suporta la violència cada dia.

Xiquets i xiquetes en un centre educatiu, en una imatge d'arxiu
Xiquets i xiquetes en un centre educatiu, en una imatge d'arxiu / Europa Press

En un any, el Ministeri d'Educació ha detectat 5.557 possibles casos d'assetjament escolar. El telèfon dedicat a posar fi a la violència als centres educatius va atendre 12.799 telefonades entre novembre del 2017 i octubre del 2018, la meitat que durant el mateix període de l'any anterior, una disminució que s'atribueix a la creació de línies autonòmiques amb un servei similar.

En el 73% de les denúncies, les víctimes feia mesos o anys que patien fins que es van decidir a contar-ho, i més de la meitat va afirmar suportar aquesta violència cada dia. El Ministeri distingeix diverses categories d'assetjament:

- Assetjament social: la més freqüent era no deixar participar en activitats la possible víctima, en un 33% dels casos.

- Assetjament sexual: degradar el menor amb insults o comentaris obscens es va donar en la meitat de les trucades. Un 39% feia referència a intimidacions i un 11%, a abusos sexuals.

- Assetjament psicològic: el més comú són els insults, amb un 39%.

- Assetjament físic: els colps i les espentes es van donar en el 64% dels possibles casos.

- Ciberassetjament: les amenaces, els insults o el riure a través de les xarxes van passar en el 78% dels casos pels quals telefonaven.

La meitat dels casos, entre els 10 i els 13 anys

En el 79% de les trucades, l'interlocutor va ser la mare o el pare de la víctima i únicament en el 3,78% dels casos eren les persones agredides. Quant a l'edat, entre els 10 i els 13 anys s'acumula quasi la meitat de les denúncies d'abusos i, entre els 8 i els 9, el 17%. Per sexe, el 49% de les possibles víctimes eren dones i el 48%, homes.

Respecte al perfil de l'assetjador o assetjadora, el 30% de les telefonades es referien a menors entre 11 i 13 anys. Per sexe, encara que formen part, majoritàriament, d'un grup mixt de xiquets i xiquetes, els xiquets han rebut un 39% de les acusacions, per damunt del 25% de xiquetes.

Les conseqüències psicològiques

Quasi la meitat dels xiquets i xiquetes que aconseguien fer front a aquesta situació se sentien intimidats davant del que els estava passant. De fet, únicament el 25% dels pares coneixia la situació que vivien, mentre que del professorat ho sabia un 22%.

Entre els problemes psíquics que tenien les possibles víctimes, destaca l'ansietat en el 40% dels casos i la tristesa, en el 36%. Com a problemes físics, els més freqüents eren els digestius, en el 30% de les trucades, i de son, en el 26%. Quant a dificultats amb les relacions socials, el 52% dels menors no volia anar a escola i en el 24% els va disminuir el rendiment escolar.

Telèfon contra l'assetjament

El telèfon 900 018 018 és un servei gratuït, confidencial i anònim, i està operatiu les 24 hores. A qui toca, l'informen sobre els passos que ha de seguir per a comunicar al centre educatiu la situació de l'assetjament, a fi que prenguen les mesures oportunes. Els casos que requereixen atenció especial, bé per la gravetat, bé per no haver rebut el suport esperat del centre educatiu, els envien als serveis d'inspecció educativa o a les forces i cossos de seguretat, tal com marca el protocol d'actuació.

També et pot interessar

stats