42 anys de l'agressió mortal a Miquel Grau a Alacant

Unides Podem reclama un carrer per al jove, assassinat quan apegava cartells del Nou d'Octubre.

VÍDEO | 42 anys de l\'agressió mortal a Miquel Grau a Alacant

La nit del 6 d'octubre de 1977 va ser l'agressió mortal a Miquel Grau a la plaça dels Estels d'Alacant, quan apegava cartells que convocaven a celebrar la festa del Nou d'Octubre. Miguel Ángel Panadero Sandoval, militant de Fuerza Nueva, a qui van condemnar i després indultaren, va llançar diversos objectes des d'un balcó pròxim i una rajola colpejà al cap del jove militant de l'MCPV, el Moviment Comunista del País Valencià. Va morir a l'hospital deu dies més tard.

Alacant va col·locar el 2015 un monòlit en record de Grau, última víctima de la violència política de la Transició reconeguda per la llei de la memòria històrica. A més, el mateix any l'Ajuntament li va concedir la Medalla d’Or a títol pòstum. Enguany, 42 anys després de l'assassinat, continuen els actes en memòria de l'activista, i dijous Llum Quiñonero, que estava amb ell la nit dels fets, presentarà el llibre Miquel Grau 53/1997 a la Universitat d'Alacant. 

Per la seua part, Unides Podem ha anunciat que portarà al ple municipal d'Alacant una declaració institucional per a demanar a l'Ajuntament un carrer o una plaça per a Miquel Grau, ja que consideren que ha de ser "un símbol no sols de l'esquerra sinó de tota la ciutat". 

La formació considera una anomalia democràtica que Miquel Grau no tinga un carrer dedicat en la ciutat des de març del 2017, quan van retirar-hi el nom per a recuperar l'anterior denominació franquista, García Morato. L'Ajuntament va complir les mesures cautelars d'un jutjat en estimar un recurs del Partit Popular. L'actual alcalde, Luis Barcala, era portaveu del Grup Popular i va recórrer contra la decisió del consistori per una qüestió de procediment. 

El programa d'À Punt Va passar ací va dedicar un capítol a l'assassinat de Miquel Grau.

També et pot interessar

stats