El 41% dels progenitors no supervisa els continguts que consumeixen els fills en internet

El III Estudi sobre la percepció de bullying a Espanya alerta que huit de cada deu famílies creu que el mòbil fomenta els casos d'assetjament

Una menor amb un mòbil
Una menor amb un mòbil / Antonio Guillem (Shutterstock)

Huit de cada deu famílies espanyoles creuen que el mòbil és un mitjà que fomenta els casos d'assetjament. El 41% dels progenitors admeten, tot i això, que permeten als fills i les filles tindre un smartphone sense cap control parental per a supervisar els continguts que consumeixen, i un terç del total assegura que no els revisa mai el dispositiu. 

Són conclusions del III Estudi sobre la percepció del bullying a Espanya, elaborat per la plataforma Educar és Tot i la marca de material escolar Totto amb motiu, dijous, del Dia Internacional contra la Violència i l'Assetjament Escolar. El document, que compta amb l'opinió de menors, pares i mares i professorat, se centra en aquesta edició del 2023 en el ciberassetjament. D'acord amb les dades, presentades aquest dimecres en roda de premsa, a Espanya l'edat mitjana per a regalar el primer mòbil als fills és als deu anys, tres anys abans del que els progenitors mateixos creuen apropiat. 

L'informe reflecteix també que el 10% de les víctimes d'assetjament escolar declara haver patit ciberassetjament, però hi ha comunitats autònomes on la situació és més preocupant, com en el cas d'Astúries i Castella i Lleó. Ací, el 25% dels xiquets que han sigut víctimes d'aquesta mena de violència afirmen haver patit ciberbullying.

Carmen Cabestany, presidenta de l'Associació No a l'Assetjament Escolar, afirma que "el ciberbullying no és asimptomàtic i els indicadors de detecció per part de la família són crucials, ja que traspassa la realitat del context escolar i no té horaris". Entre els símptomes destaca l'ansietat que manifesten els menors enfront de l'ordinador o el nerviosisme, juntament amb l'obsessió i els esforços per ocultar el contingut del telèfon mòbil.

D'altra banda, l'estudi llança que el 84% dels enquestats pensa que el mòbil potencia l'assetjament i tres de cada deu afirma no estar al corrent del que fan les criatures des del dispositiu. Entre aquells que sí que comproven els mòbils dels fills i filles, un 19% diu haver trobat contingut que no era adequat per a la seua edat. I un 34% dels pares preguntats creuen que supervisen molt poc el contingut que veuen els fills en sèries, pel·lícules, videojocs o xarxes socials.

D'altra banda, un 15% dels xiquets i joves enquestats afirma que alguna vegada s'han burlat d'ells en xarxes socials o a través de WhatsApp, i un 12% reconeix que el ciberbullying l'han fet ells mateixos, fent mofa d'algun company o amic a través d'aquestes plataformes.

Finalment, l'informe ofereix dades globals sobre la situació de l'assetjament escolar a Espanya i llança una xifra preocupant: un de cada cinc xiquets afirma haver-ne sigut víctima. Dels casos identificats, un 54% dels joves diu no haver rebut suport adequat per part de la comunitat docent i sis de cada deu assenyala no haver-ne tingut per part dels companys.

També et pot interessar

stats