Més de 408.000 valencians estan diagnosticats de diabetis

En el dia mundial de la malaltia, les organitzacions de pacients reivindiquen un pla nacional i la figura de l’educador als centres de salut.

Una pacient amb diabetis es fa la prova del nivell de glucosa
Una pacient amb diabetis es fa la prova del nivell de glucosa / Arxiu

Aproximadament, 408.000 valencians pateixen diabetis del tipus 1 i 2 amb diagnòstic mèdic. La xifra pot ser més elevada ja que, en molts casos, els afectats no saben que pateixen la malaltia, perquè un dels problemes que presenta és la falta de sensibilització i atenció social.

De fet, per la diabetis mor una persona cada huit segons o, el que és el mateix, cada minut moren 7,5 pacients a causa d’aquesta malaltia. Amb aquestes xifres, que demostren la dimensió de la patologia, la presidenta de la Fundació de la Societat Espanyola de Diabetis (SED), Sonia Gaztambide, pretén colpir la societat i, sobretot, conscienciar-la de la trascendència d’aquesta malaltia quan es commemora, aquest dijous, el dia mundial.

Si ho traslldem a Espanya, cada any moren vora 25.000 pacients, la qual cosa suposa, com ha recalcat el president de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE), Andoni Lorenzo, "moltíssimes més morts" que les registrades en accidents de trànsit, que són unes 1.200 a l’any. Es calcula que a Espanya ja hi ha prop de 6 milions de persones amb diabetis.

No obstant això, la malaltia es pot previndre amb més sensibilització social. També, la mortalitat i les complicacions per la diabetis es poden detindre a temps. El president de la FEDE ha apuntat que “la diabetis és una malaltia desconeguda i terrible. Les seqüeles que pot deixar són complexes, però desgraciadament això no ho sap la societat, encara que s'ha demostrat que si se segueixen les recomanacions dels metges es pot tindre una vida normal i saludable”.

L'Associació Valenciana de Diabetis ha organitzat per a hui dues accions per a donar a conéixer la malaltia i faran glucèmies gratuïtes per a detectar persones amb diabetis. Seran de 10:30 a 13:30 hores al Mercat Central i al centre de salut de Convent de Jerusalem de València.

La responsable social d'aquesta associació, Arantxa Cervera, ha explicat en una entrevista en Les notícies del matí, que "suspenem en prevenció i en detecció precoç tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana i aquest dijous reivindiquem que es faça un cens real de persones que pateixen diabetis, i educació diabetilògica de qualitat, entre altres".

Es pot previndre

Els consells mèdics passen pels medicaments que pauten els professionals, l’exercici físic i la dieta sana. No obstant això, tant Lorenzo com Gaztambide coincideixen que cal més educació. En aquest sentit han indicat que més del 50% dels casos de diabetis tipus 2 es podrien previndre. De fet, l’Associació Valenciana de Diabetis farà aquest matí el test de risc per a saber les probabilitats de patir la diabetis del tipus 2 a aquells que s’acosten a l’estand que instal·larà l’entitat al Mercat Central de València.

Pel que fa a les administracions, haurien d’oferir més atenció a les persones malaltes amb iniciatives com ara la del perfil de l’educador en diabetis, que no existeix en atenció primària, o la figura del professional d'infermeria educador en la malaltia, necessaris, segons les organitzacions vinculades a la diabetis. A més, els pacients reivindiquen el pla nacional de diabetis, que ni s'ha posat en marxa, ni s'ha pressupostat.

També et pot interessar

stats