400 persones amb discapacitat intel·lectual, bloquejades i sense accés als seus comptes bancaris

Amb el canvi de legislació, la figura del tutor legal ha desaparegut, però els bancs encara demanen als clients un document d'incapacitat

Un grup de persones amb discapacitat intel·lectual / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana, al voltant de 400 persones amb discapacitat intel·lectual tenen, en l’actualitat, el seu compte bancari bloquejat. Per aquest motiu, no poden rebre les ajudes per a la dependència, vitals per a garantir el seu benestar. 

L’arrel del problema és que, fins ara, una altra persona, el tutor legal, els gestionava els diners. Un canvi legislatiu va eliminar fa un any aquesta figura, però alguns bancs no s’hi han adaptat a temps. Davant de la dificultat d'actualitzar les dades bancàries, algunes entitats han optat per bloquejar-los els comptes. Segons ha denunciat la Conselleria d’Igualtat, hi ha moltes persones discapacitades en aquesta situació, que els impedeix accedir a ajudes, o rebre les teràpies i el suport que necessiten.

En el cas del fill de Loli, un jove de 31 anys amb autisme que viu a Mislata (Horta Sud) i que fins fa poc tenia un compte bancari per a les seues despeses personals.

“L’empresa que dona aquests serveis de suport al meu fill l’estic pagant jo de la meua butxaca, i són més de 3.000 euros” ha denunciat Maria Antonia Ferrús, presidenta de Plena Inclusió Comunitat Valenciana, amb un fill amb discapacitat.

“Són persones amb diversitat intel·lectual i el banc ho bloqueja perquè encara no s'han adonat que els seus clients no han de demanar la incapacitat, que ja no existeix” segons ha explicat Mercé Martínez, directora general d'Atenció i Autonomia Personal.

El procés per a desbloquejar el compte es fa etern i mentrestant no arriben les ajudes. Des del mes de setembre s'han comptabilitzat més de 2.400 casos a la Comunitat Valenciana i 400 encara estan sense resoldre.

També et pot interessar

stats