El 40% del sòl a Espanya està amenaçat per la desertificació

La zona mediterrània és una de les àrees d'Europa amb més risc de desertificació.

Risc de desertificació a Espanya, segons dades del govern espanyol

Un dels objectius de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides és la lluita contra la desertificació. A tot Espanya, un 40% del territori està amenaçat per la desertificació, segons ha alertat aquest dimarts Ecologistes en Acció. Una situació que es deu, segons el col·lectiu conservacionista, sobretot a l’increment constant de la superfície de reg, que consumeix més del 84% dels recursos hídrics. Una dada per a recordar aquest dimecres, Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació.

I dins d'aquesta vulnerabilitat, la Comunitat Valenciana, i en general la zona mediterrània, és una de les àrees d'Europa amb més risc de desertificació, segons recorda una informació publicada pel Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE). De fet, el 2016 la Conselleria d'Agricultura va advertir que la pràctica totalitat del sòl de la Comunitat Valenciana presenta algun risc de desertificació i un 28,38% té un risc alt o molt alt.

Em l'àmbit mundial, els últims cinquanta anys la desertificació ha avançat un 1% anual, un fenomen que anirà en augment els pròxims anys al sud d'Europa, zones de l’Amèrcia central, Àsia i Àfrica, d’acord amb estimacions de la Convenció per a Combatre la Desertificació de Nacions Unides (UNCCD). Segons aquest organisme, el 70% d'ecosistemes ha sigut transformat, una situació que s'accentuarà perquè per al 2030 es necessitaran 300 milions d'hectàrees més per a producció d'aliments, factors que afavoriran l'avanç de la desertificació, les sequeres i els efectes del canvi climàtic, perquè tot està relacionat.

També et pot interessar

stats