Més de 4.000 valencians es formen en primers auxilis durant 2021

La Creu Roja presenta la campanya "Sigues un heroi dels primers auxilis a l'escola i en la teua comunitat"

Creu Roja celebra el Dia Mundial dels Primers Auxilis
La Creu Roja celebra el Dia Mundial dels Primers Auxilis / Creu Roja

Amb motiu del Dia Mundial dels Primers Auxilis, que se celebra aquest dissabte, la Creu Roja ha presentat la campanya "Sigues un heroi dels primers auxilis a l'escola i en la teua comunitat". L’objectiu és conscienciar famílies i entitats educatives en la importància d'aprendre primers auxilis en l'àmbit escolar, de forma accessible i adaptada a cada edat, segons ha assenyalat Pablo Navajo, director de formació en la Creu Roja.

A la Comunitat Valenciana, la Creu Roja ha fet 308 cursos en primers auxilis durant el 2021, que han capacitat un total de 4.464 persones. Què fer en cas d’ennuegada en persones adultes, com afrontar una hemorràgia o com tractar una cremada són algunes de les lliçons que s’aprenen amb els primers auxilis.

Què fer en cas d'ennuegada en persones adultes?

Si l'obstrucció és parcial, s’ha d’animar a tossir a la persona que ha patit l'ennuegada sense pegar colps a l'esquena. Si l'obstrucció és total, la persona amb ennuegada no pot tossir ni parlar i la seua pell es torna blava. En aquest cas: 

1. S’ha d’inclinar cap avant la persona que ha patit l'ennuegada i dona-li 5 colps a l'esquena per expulsar l’objecte

2. Si no s’aconsegueix, es fa la maniobra de Heimlich: amb el puny d'una mà entre el melic i el tòrax i ajudat per l'altra mà, es fan 5 compressions abdominals.

3. S’alternen els passos 1 i 2, fins que l'objecte s'expulsa.

4. Si no s'aconsegueix expulsar l'objecte i la persona cau inconscient, cal telefonar al 112 i iniciar la reanimació cardiopulmonar (RCP).

Com s’afronta l'hemorràgia d'una ferida?

S’estén el cos de la persona ferida amb el cap més baix que els peus i s’aplica compressió directa sobre el punt sagnant amb un apòsit net durant 10 minuts. Si la ferida és gran i persisteix l'hemorràgia, cal telefonar al 112.

I amb una cremada, com cal actuar?

1. Es refreda la zona de la cremada amb aigua freda (no amb gel), fins que el dolor remeta o durant 15-20 minutos.

2. Es retira la roba afectada, els objectes que puguen comprimir i retindre calor (anells, polseres o rellotges) si no estan adherits a la pell i no necessiten maniobres complicades.

3. S’apliquen apòsits banyats després d'haver refredat la cremada.

4. Si entra en parada respiratòria, cal telefonar al 112 i s’inicia la reanimació cardiopulmonar.

També et pot interessar

stats