Les 393 víctimes valencianes dels camps de concentració nazis

El BOE publica la llista amb els noms dels 4.427 espanyols que moriren a Mauthausen-Gusen.

Les 393 víctimes valencianes dels camps de concentració nazis
Les 393 víctimes valencianes dels camps de concentració nazis

El Butlletí Oficial de l’Estat ha fet pública aquest divendres la llista dels 4.427 espanyols que van morir als camps de concentració nazis de Mauthausen-Gusen, a Àustria. Del total de víctimes, 393 procedien de diferents municipis arreu de la Comunitat Valenciana. 

En concret, 108 procedien de les comarques del nord, de municipis com Almassora, Santa Magdalena de Polpís, Albocàsser, Viver, Càlig, Alcalà de Xivert, Eslida, Borriana, la Serra d’en Galceran, Culla, Morella, Atzeneta del Maestrat, Vallibona, Castelló de la Plana, Montanejos, Borriol, Benicarló, les Coves de Vinromà, Peníscola, Sucaina, la Torre d’en Besora, Portell de Morella, Vila-real, Onda, Vistabella, Vinaròs, Villores, la Jana, l’Alcora, Xert, Cortes d’Arenós, Benicàssim, Llucena, Cabanes, Assuévar, Costur, Montant, Caudiel, les Useres, Sogorb, Begís, Ares del Maestrat, Benassal, Aiòder, la Font de la Reina, Barraques, Cinctorres, Castellnou i Vilafamés.

Els 166 morts de les comarques centrals eren d’Alzira, la Llosa del Bisbe, Sagunt, Quesa, València, Xàtiva, Sollana, Torrent, Cortes de Pallars, Macastre, Buñol, Venta del Moro, Gandia, el Puig, Algemesí, Xeraco, Sueca, Manises, Xiva, Loriguilla, Ràfol de Salem, Carcaixent, l’Eliana, Ademús, Utiel, Picassent, Montcada, Requena, Ontinyent, Vallanca, Llanera de Ranes, les Alcubles, Potries, Énguera, Benaguasil, Castielfabib, Paterna, Bolbait, Xelva, Vilanova de Castelló, Corbera, Canals, la Pobla de Vallbona, Castelló de Rugat, Oliva, Nàquera, Anna, Fuenterrobles, Puçol, Moixent, Carlet, Xella, Vilallonga, Guadassuar, Camporrobles, Albalat de la Ribera, Bellreguard, Bétera, la Pobla Llarga, Fontanars dels Alforins, Torís, Catarroja, Vallada, Cullera, Aielo de Rugat i Alberic.

Les 119 víctimes que procedien de les comarques del sud eren d’Elx, Banyeres, Monòver, Elda, Petrer, Daia, Alacant, Rafal, Crevillent, Beneixama, Xàbia, Oriola, Albatera, Castalla, Asp, Rojals, Muro d’Alcoi, Pedreguer, Redovà, Alcoi, Planes, Pego, Catral, Xixona, Dénia, el Pinós, la Granja de Rocamora, Dolores, Sella, Sant Miquel de les Salines, Penàguila, Altea, Coix, Callosa, Camp de Mirra, Tibi, Novelda, Relleu, Torrevella, Ibi, Guardamar del Segura, Sant Vicent del Raspeig, la Torre de les Maçanes, Quatretondeta, Onil, Montfort i la Nucia.

D’aquesta manera, s’executa el que va acordar la magistrada encarregada del Registre Civil Central, que compleix una de les iniciatives de la Llei de memòria històrica per a la reparació de les víctimes del nazisme.

Ara, els familiars i interessats poden presentar al·legacions i sol·licitar correccions en el termini d’un mes. Així, seran inclosos en el registre de morts, estatus que encara no tenien. Es pot iniciar el tràmit per internet a través d’aquest enllaç i també fent clic ací. 

Ajudes de 318.000 euros per a recuperar la memòria històrica

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha concedit ajudes per un import de 317.736 euros a projectes d’ajuntaments, mancomunitats, associacions i entitats sense ànim de lucre en matèria de recuperació de la memòria històrica.

Segons publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), per als ajuntaments i mancomunitats l’import de les subvencions ascendeix a 238.694 euros, mentre que a les associacions i entitats sense ànim de lucre concedeix 79.042 euros. 

També et pot interessar

stats