38 milions d'euros per al transport metropolità valencià

Els alcaldes i alcaldesses de l'àrea metropolitana de València reclamen a Madrid majors inversions per a la Comunitat Valenciana.

Alcaldes valencians reclamant inversions per a transport
Alcaldes valencians reclamant inversions per a transport / EFE

Al voltant de 50 alcaldes i alcaldesses de l'àrea metropolitana de València s'han concentrat aquest dimecres davant el Congrés dels Diputats per a exigir al Govern que incloga una partida de 38 milions d'euros en els Pressupostos Generals de l'Estat, per a finançar el transport metropolità de València. 

Els batles valencians s'han aplegat a la Puerta del Sol, des d'on s'han traslladat al Ministeri d'Hisenda per a presentar un  escrit en què exigeixen la incorporació de l'esmentada partida i demanen una reunió urgent per tractar l'assumpte. El ministre, Cristóbal Montoro, no els ha rebut, encara que els ha emplaçat a una reunió divendres de la setmana que ve. 

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que la delegació valenciana vol, amb aquesta protesta, "manifestar la seua indignació" perquè la tercera àrea metropolitana d'Espanya, amb dos milions d'usuaris, no compta amb "cap tipus d'ajuda" per part de l'Estat per al transport metropolità. Ribó ha denunciat que la Comunitat Valenciana està "sempre a la cua" del finançament i demana "no ser menys que ningú". 

Per a la directora de l'Autoritat de Transport Metropolità de València, María Pérez, la presentació dels pressupostos Generals de l'Estat ha suposat "una gran decepció", en no incloure cap partida destinada al transport de València. A més, ha denunciat que la falta de voluntat de cooperació per part del ministeri, ja que els ha convocat a la reunió el dia 27 d'abril, data en què finalitza el termini per a les esmenes parcials als pressupostos.  

 

Posteriorment, la delegació valenciana s'ha reunit amb els portaveus dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats per a demanar esmenes als pressupostos que servisquen per a aconseguir inversions. València és la tercera àrea més poblada d'Espanya, però en el projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019 no es contempla cap partida per a subvencionar el transport.  

El delegat del Govern diu que sí que s'han donat ajudes

El delegat del Govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha dit que el Ministeri ha concedit, en procediment de concurrència competitiva, 6 milions d'euros a l'any per al transport públic des de l'any 2012 i ha posat per cas de l'EMT. Segons Moragues, dilluns passat,  la secretaria general de coordinació autonòmica del Ministeri d'Hisenda ja va enviar una carta a la Conselleria de Transport en què citava els seus responsables a una reunió el 27 d'abril.

També et pot interessar

stats