Més de 35.000 alumnes s'han matriculat en les proves de valencià de la JQCV

Per províncies, el 56% dels inscrits ho ha fet a la de València, el 26% a la d'Alacant i el 18% a la de Castelló

Alumnat en l'examen de les proves de la JQCV a Oriola / À Punt NTC

La Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià ha registrat més de 35.000 matrícules per a les proves de certificació que han començat aquest dissabte arreu del País Valencià. 

En aquesta primera jornada s’avaluen les àrees de comprensió escrita, comprensió oral, d’estructures lingüístiques i d’expressió i interacció escrites, mentre que l’àrea d’expressió i interacció orals s’avaluarà en les pròximes setmanes. De matí s’han examinat els nivells B1 i C1 i de vesprada ho faran la resta de nivells A2, B2 i C2.

Lurdes Mas, presidenta de la seu de la JQCV d'Oriola (Baix Segura), ha assegurat que la jornada ha transcorregut amb normalitat, però amb molta feina. "Ací la matrícula és bastant alta, sempre s'esgoten les places", conta.

"Ara ja està venint més gent del Baix Segura: de Torrevella, de Callosa, de Rafal...", comenta Mas. "Això ens anima a tots, perquè veiem que ja no són només els valencianoparlants els que venen, sinó que la gent de les zones castellanoparlants s'hi estan interessant."

Entre l'alumnat que s'ha presentat al centre examinador d'Oriola hi ha persones com Andrés, un veí d'Almeria que necessita el títol per a l'oposició. Un cas semblant és el d'Elvira Portugués, una veïna de Rafal que treballa en el sector sanitari i que s'ha examinat aquest matí del nivell C1.

Però també hi ha altres motius, com explica José Manuel Cremades, de Guardamar del Segura. "Jo ho faig per gust, perquè per a la faena no em fa falta. Però sí que és veritat que visc a un entorn valencianoparlant i que m'agrada tindre la titulació corresponent", apunta Cremades.

Els nivells amb més demanda, com és habitual, han sigut els de C1 i C2. El primer acredita un domini de la llengua operatiu i eficaç, i el segon es considera com el nivell de mestratge, ja que les persones que l’acrediten demostren que, a més d’una alta comprensió, disposen d’una comunicació que va des de l’espontaneïtat fins a la precisió, passant per tots els matisos de la comunicació.

Per províncies, la de València és la que més inscripcions té, el 56 %, a continuació Alacant amb el 26 % i, finalment, la de Castelló amb el 18 % restant. No obstant això, cal dir que la de Castelló és la que presenta un percentatge major per als nivells més avançats C1 i C2, quasi un 35 % de C2 i el 50 % del C1. En canvi, la d’Alacant no arriba al 75 % entre els dos nivells, el 53 % correspon al C1. La província de València té un 49 % de matrícula de C1 i un 31 % de matrícula de C2.

Les ciutats amb major percentatge de matrícules són València (18 %), Castelló de la Plana (5,8 %), Alacant (5,5 %), Torrent (5,4 %), Xàtiva (4,5 %), Elx (4,4 %), Alzira (4 %). La resta de seus fluctuen entre el 3,7 % de Bunyol i el 2,2 % de Villena.

També et pot interessar

stats