El 32% de les llars espanyoles amb menors i només un treballador són pobres

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Centre d'Estudis Demogràfics situa Espanya amb la segona taxa de pobresa laboral més elevada d'Europa

L'estudi, que publica aquest dilluns la revista Perspectives Demogràfiques, ha analitzat la relació entre pobresa laboral i pobresa infantil
L'estudi, que publica aquest dilluns la revista 'Perspectives demogràfiques', ha analitzat la relació entre pobresa laboral i pobresa infantil

El 32% de les llars espanyoles amb menors i només un treballador són pobres, la qual cosa situa Espanya amb la taxa de pobresa laboral més elevada d'Europa, després de Romania, segons un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre d'Estudis Demogràfics (CED).

L'estudi, que publica aquest dilluns la revista Perspectives demogràfiques, ha analitzat la relació entre pobresa laboral i pobresa infantil, una relació a la qual, segons els investigadors, s'havia prestat poca atenció a Espanya fins ara.

Sobre la base de dades de l'Enquesta de Condicions de Vida (2017-2020), les investigadores del CED en la UAB, Alba Lanau i Mariona Lozano, han vist que la pobresa laboral i la infantil estan estretament lligades.

L'estudi assenyala que la pobresa laboral a Espanya es concentra en llars amb menors, i particularment en les llars amb menors i només un treballador: el 32% d'aquests viuen en una situació de pobresa laboral.

"Hi ha llars, sobretot els que compten amb xiquets, on a pesar que algun dels seus membres treballa, continuen sent pobres", ha assenyalat Lanau.

Segons l'estudi, "la pèrdua o disminució d'ingressos d'un adult incrementa el risc de pobresa en un context en què dos salaris són, sovint, necessaris per a evitar la pobresa. Nombrosos estudis han destacat les dificultats que experimenten les mares per a entrar o mantindre's en el mercat laboral, així com la vinculació entre maternitat i menors salaris".

La probabilitat d'eixir de la pobresa per a llars sense menors i on la persona responsable de la llar té un contracte fix és del 43%, mentre que la xifra es redueix al 26% per a llars en la mateixa situació on viuen menors, i al 21% en llars amb menors on el responsable de la llar té un treball temporal.

Segons l'estudi, aquesta dificultat arriba al 8% en el cas de famílies nombroses.

Malgrat que l'augment del nombre de menors en la llar incrementa la probabilitat d'entrar en pobresa laboral, només una xicoteta part de les entrades, el 4%, s'associa a això.

També et pot interessar

stats