El 31,3% de la ciutadania valenciana està en risc de pobresa i exclusió social

La Xarxa per la Inclusió Social reclama als governs central i autonòmic el compliment de l'Estratègia 2020 per a reduir la pobresa.

El 31,3% de la ciutadania valenciana està en risc de pobresa i exclusió social
El 31,3% de la ciutadania valenciana està en risc de pobresa i exclusió social

El risc de pobresa i d'exclusió social afecta al 31,3% de la ciutadania valenciana, la qual cosa suposa un augment del 0,8% en 2017, segons assenyala l'informe de la Xarxa Europea de la Lluita contra la Pobresa. En termes absoluts, la pobresa afecta més d’1,5 milions de persones de la Comunitat Valenciana. 

Aquest increment es produeix després d'un descens de més de quatre punts entre 2015 i 2016. Ara ja supera a la mitjana estatal en 4,7 punts (26,6%). Per això, la presidenta de la Xarxa, Lola Fernández Rodríguez, ha reclamat al govern espanyol i a la Generalitat el compliment del compromís europeu establert en l'Estratègia 2020, el qual implica una reducció de la població en risc de pobresa i exclusió de 2,3 milions de persones abans de l'any 2020. Per a aconseguir els objectius marcats, Fernández demana "una forta inversió social" amb l'augment d'una "dotació pressupostària que hui és totalment insuficient", així com "un ampli i ferm compromís polític". 

La pobresa severa, la segona més alta d'Espanya

L'informe fet públic aquest dimarts també indica que, l'any passat, la taxa de pobresa severa en la Comunitat Valenciana va ser del 9,3%, 2,4 punts per damunt de la mitjana estatal. La valenciana és, per tant, la segona autonomia amb la xifra més alta, només superada per les Illes Canàries. En total, 460.000 persones van ingressar menys de 355 euros mensuals. 

Així mateix, el 7,4% de la població vivia en condicions de privació material severa, la tercera més alta de tot Espanya. Respecte a l'any 2016, han passat del 2,9% al 5,1% les persones que no poden permetre's un menjar de carn, pollastre o peix cada dos dies. Malgrat tot, el percentatge de la ciutadania valenciana que experimenta "moltes dificultats per a arribar a final de mes" va baixar del 25,7% fins al 12,2%. 

Les dones són cada vegada més pobres

L'informe de la Xarxa Europea de la Lluita contra la Pobresa mostra que l'increment de 8 dècimes del risc de pobresa i exclusió social fins a assolir el 31,3% al territori valencià correspon exclusivament a la taxa femenina, que s'ha elevat en dos punts. En 2016, el 30,9% de les dones residents a la Comunitat Valenciana vivia en risc; en 2017, eren el 32,9%. Per contra, en 2017, la taxa masculina es va reduir quatre dècimes, del 30,1% fins al 29,7%. 

Segons informa l'organisme, una part important de la població abocada a la pobresa està constituïda per persones espanyoles, adultes, amb un nivell educatiu mitjà o alt i, a més, amb treball. En aquest sentit, Lola Fernández Rodríguez ha destacat que hi ha "un gran desconeixement de la realitat de la pobresa" i que cal "treballar més a fer comprendre" el fenomen a la societat. La desinformació, ha dit Fernández, "ens fa pensar en una visió esbiaixada" que podria "dur a negar o posar en qüestió la realitat de les dades".

També et pot interessar

stats