A més de 280.000 persones els diagnosticaran càncer enguany a Espanya

Un milió de casos de càncer no s'han diagnosticat a Europa per culpa de la pandèmia, que va impedir fer 100 milions de proves de detecció

S'estima que el tabac és responsable de fins a un 33% de càncers a nivell mundial
S'estima que el tabac és responsable de fins a un 33% de casos de càncer a escala mundial / Shutterstock

Aquest divendres se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, una patologia de la qual enguany s'haurien de diagnosticar a Espanya més de 280.000 casos, encara que potser en són menys per la incidència de la pandèmia, que està dificultant els cribratges i la localització de la malaltia.

Segons l'informe de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, en les últimes dècades ha crescut el nombre absolut de casos de càncer diagnosticats a Espanya a conseqüència de l'envelliment de la població, l'exposició a factors de risc i l'augment de la detecció precoç, que en els últims anys s'ha alentit.

El risc de contraure càncer augmenta de manera important a partir dels 45 o els 50 anys. Des del naixement fins als 80, els homes tenen un risc de desenvolupar càncer d'un 40,9% i les dones d'un 27%. Als 85 anys, aquests valors són d'un 49,1% en els homes i d'un 31,8% en les dones.

Els tipus de càncer més diagnosticats

Els càncers més diagnosticats a Espanya el 2022 seran els de còlon i recte (43.370 nous casos), pit (34.750), pulmó (30.948), pròstata (30.884) i bufeta urinària (22.295).

A molta distància se situen els limfomes no hodgkinians (9.514), el càncer de pàncrees (9.252), el de renyó (8.078), els càncers de cavitat oral i faringe (7.779), estómac (6.913), cos uterí (6.773) i fetge (6.604).

En els homes, el càncer més diagnosticat serà el de pròstata, còlon i recte i pulmó, i en les dones seran els de pit i còlon i recte, a molta distància dels de pulmó.

Cinc factors per a reduir la mortalitat

A Espanya, s'estima que la mortalitat per càncer s'incrementarà dels 113.000 casos que va haver-hi el 2020 a més de 160.000 el 2040. La mortalitat ha experimentat un fort descens en les últimes dècades, la qual cosa suposa una millora de la supervivència dels pacients.

Segons dades publicades per l'Organització Mundial de la Salut, al voltant d'un terç de les morts per càncer són degudes als cinc factors evitables: el tabac, les infeccions, l'alcohol, el sedentarisme i les dietes inadequades.

S'estima que el tabac és responsable de fins a un 33% de càncers a escala mundial, i de fins al 22% de les morts per càncer. A més, el 4% dels tumors són causats directament per l'alcohol.

Un milió de casos sense diagnosticar a Europa

Un milió de casos de càncer no han sigut diagnosticats a Europa per culpa de la pandèmia, que va impedir fer 100 milions de proves de detecció. El càncer és la segona causa de mort en el continent i la primera en xiquets majors d'un any, segons un informe del Parlament Europeu.

Una altra de les conclusions de l'informe és que un de cada cinc pacients de càncer no va rebre a temps el tractament quirúrgic o de quimioteràpia que necessitava durant l'emergència sanitària.

Europa, amb menys del 10% de la població mundial, registra un quart de tots els casos globals de càncer, malaltia que mata cada any al continent 1,3 milions de persones, entre elles 6.000 xiquets i joves.

També et pot interessar

stats