Els 28 governs de la Unió Europea aproven les normes per a prohibir els plàstics d'un sol ús a partir del 2021

Tots els països membres es mostren a favor també de reduir l'ús dels productes per als quals no hi ha alternatives.

Els 28 governs de la Unió Europea aproven les normes per a prohibir els plàstics d\'un sol ús a partir del 2021
Els 28 governs de la Unió Europea aproven les normes per a prohibir els plàstics d'un sol ús a partir del 2021

Tots els països membres de la Unió Europea han donat suport aquest dimecres a les normes que prohibiran a partir del 2021 els plàstics d'un sol ús per als quals hi ha altres alternatives, com ara gots, plats, bastonets i palletes. Així mateix, inclouen mesures per a reduir la utilització d’altres productes que estan recoberts de plàstic.

Els 28 països membres han acordat la seua posició amb vista a les negociacions amb el Parlament Europeu sobre aquesta proposta de normativa. La primera reunió tindrà lloc dimarts que ve, 6 de novembre.

Aclarir què es considera plàstic d'un sol ús

Els estats membres de la UE han aclarit que els productes de plàstic d'un sol ús han de ser els que estan pensats per a ser usats i llançats o per a ser usats durant un període "curt" de temps. En aquest sentit, han demanat a la Comissió Europea que elabore unes directrius amb exemples sobre què s'ha de considerar un plàstic d'un sol ús.

També han afegit a la llista de productes que es prohibiran a partir del 2021, o dos anys després de l'aprovació de la directiva, els recipients per a begudes de poliestiré. També hi han inclòs una excepció de dos anys més, fins al 2023, per als plats amb revestiments de plàstic.

Pel que fa als productes per als quals no hi ha alternatives adequades, els 28 han acordat que han de prendre's mesures d’àmbit estatal per a impedir un increment del consum. Amb aquesta finalitat, han proposat establir objectius en cada estat membre amb la intenció d'aconseguir una reducció "sostinguda" de l’ús al llarg d'un cert període de temps.

Proposta perquè els taps estiguen units a la botella de plàsticTambé s’ha donat suport a la proposta que els taps i les tapes de plàstic vagen units al cos del recipient. La directiva, han especificat, no es refereix a les botelles de vidre o de metall.En la mateixa línia, han reclamat que el disseny d'aquest tipus de productes es desenvolupe "ràpidament" per a evitar que aquest taps acaben contaminant el medi ambient.Els productors de plàstics d'un sol ús pagaran els costos de netejar-losFinalment, han donat suport a la mesura de l'executiu comunitari d'obligar els productors i els importadors de plàstic a cobrir els costos de netejar-los.

Proposta perquè els taps estiguen units a la botella de plàstic

També et pot interessar

stats