Més de 250 persones rescatades en alta mar en Nadal

Quatre pasteres amb una cinquantena de persones, tretze d’elles menors, arriben a les costes del sud valencià.

L’equip de la Creu Roja atén els migrants arribats en pastera a l’illot d’Alborán
L’equip de la Creu Roja atén els migrants arribats en pastera a l’illot d’Alborán / Carlos Barba (Efe)

Més de 250 persones han sigut rescatades en alta mar aquests dies de Nadal, quan tractaven d’arribar a les costes espanyoles en diferents embarcacions. Uns cinquanta migrants, entre ells almenys tretze menors, han sigut localitzats aquesta matinada a les comarques del sud, en aigües pròximes a Oriola Costa, Calp i el Campello. Hi han arribat en quatre pasteres.

Una de les intervencions al territori s’ha fet passades les dotze de la nit entre Oriola Costa i el Pilar de la Foradada, on han sigut localitzats huit joves, cinc d’ells menors, que han sigut conduïts a la caserna de la Guàrdia Civil a Torrevella, on la Creu Roja els ha assistit. Uns altres huit migrants –cinc menors– han sigut atesos per la mateixa organització humanitària a les dependències de l’institut armat al Campello, després d’haver sigut trobats anit en un punt no precisat de la zona. Posteriorment han sigut interceptades altres tres persones en aquest terme municipal.

Salvament Marítim ha rescatat aquesta matinada en aigües pròximes al Campello els deu ocupants d’una pastera, tots ells d’origen magribí, que han sigut traslladats fins al port d’Alacant, on han rebut les primeres assistències mèdiques. La Creu Roja ha concretat que una de les persones rescatades d’aquesta embarcació és una xiqueta de 2 anys, a més de traslladar un menor i una dona que ha sigut evacuada a l’Hospital d’Alacant per presentar símptomes d’hipotèrmia i hipotensió. D’altra banda, dotze migrants més han sigut localitzats a primera hora del matí a Calp i han sigut atesos a la caserna de la Guàrdia Civil d’aquesta localitat.

Localitzen tres pasteres a les Balears i dues més a Ceuta

Tres pasteres han arribat aquesta matinada a les costes de les Balears, dos a Mallorca i una a Formentera. La primera embarcació ha sigut detectada vora la una de la nit al sud-est de l’arxipèlag de Cabrera i una segona ha arribat a la zona del cap Blanc, a Mallorca. Vint-i-una persones han sigut posades a disposició judicial, mentre atenen els migrants arribats en una tercera embarcació a la platja de Ca Marí, a Formentera. 

A Ceuta, la Guàrdia Civil ha interceptat dues pasteres més amb 18 persones a bord, entre elles dos menors d'edat, quan es dirigien cap a les costes de Cadis. 

Arriben pasteres a Alborán el dia de Nadal

Al matí del 25 de desembre, un grup de seixanta persones d’origen subsaharià, entre elles tres xiquets, ha sigut rescatat a l’illot d’Alborán. Hi havien arribat la nit anterior i, segons fonts de Salvament Marítim, tots es troben en bon estat de salut. Hores més tard, l’embarcació Salvamar Hamal els ha traslladat al port de Motril, a Granada, on han sigut atesos per un equip de la Creu Roja abans de passar a disposició de la Policia Nacional.

Unes altres seixanta persones d’origen subsaharià van arribar la nit de Nadal a les illes Chafarinas, arxipèlag situat a unes 27 milles nàutiques a l’est de Melilla. En rebre l’avís d’una ONG local, l’equip de Salvament Marítim va activar el protocol de rescat i el trasllat a la ciutat espanyola. L’arribada de pasteres en aquest punt és freqüent des del mes d’agost passat, l’últim registre del passat dissabte, quan dèsset migrants, entre ells una dona embarassada, van ser localitzats en una de les illes.

Augmenta l’arribada de pasteres i piragües a Canàries

Al sud de Gran Canària s’han rescatat les últimes hores 22 persones que viatjaven a bord d’una pastera, tots ells adults d’origen magrebí i en aparent bon estat de salut. Amb aquest últim rescat, 2.331 migrants han arribat a les costes de l’arxipèlag canari a bord de pasteres i piragües en 2019. Una xifra que pot incrementar-se si continua el ritme de les últimes setmanes: entre el 19 i el 25 de desembre han arribat altres dues embarcacions a Tenerife i quatre a Gran Canària, en les quals viatjaven 182 persones, la majoria d’origen subsaharià i magribí.

L’últim informe del Ministeri de l’Interior “Immigració irregular 2019”, amb dades acumulades de l’1 de gener al 15 de desembre, el nombre de migrants arribats a Canàries per via marítima ha ascendit un 70,8%, amb l’entrada de 2.162 persones.

També et pot interessar