23J: qualsevol votant podrà ser requerit en una mesa electoral si no hi apareixen prou titulars o suplents

La Junta Electoral Central contempla recòrrer a suplents d'altres taules per a cobrir possibles vacants que es puguen generar

Una dona vota en un col·legi electoral
Una dona, a punt de dipositar la papereta / Europa Press

La Junta Electoral Central ha fet pública aquest divendres una resolució del president en què remarca que si una mesa electoral no pot constituir-se per no acudir al col·legi suficients membres titulars o suplents, la Junta Electoral de zona haurà de designar lliurement les persones que hauran de formar part de la taula. Podrà "fins i tot ordenar que en forme part algun dels electors que es trobe present en el local" just en aquell moment.

La mesura no és nova d'aquestes eleccions que se celebren en ple estiu, un període vacacional en què moltes persones estan ja en segones residències, sovint fora de la ciutat habitual i fins i tot fora de la comunitat autònoma, sinó que s'arreplega en l'article 80.4 de la Llei orgànica del règim electoral general. En la pràctica, implica que la persona nomenada per a formar part de la taula que no s'haja pogut conformar pot triar-se entre els primers electors i electores que acudisquen al centre de votació. 

En la resolució d'aquest divendres, recollida per Europa Press, la JEC fa referència a un acord de l'organisme arbitral de 2021, en el qual es contempla també com a possibilitat per a cobrir les possibles vacants recórrer a un dels suplents triats per a una altra taula del mateix centre o d'algun pròxim. "Aquests electors que siguen designats com a membres d'una taula diferent de la inicialment assignada hauran d'exercir el dret de vot en la taula en què estiguen inscrits, i podran fer-ho al començament de la votació o en algun moment posterior desplaçant-se a ella, sempre que la taula de què formen part mantinga durant aquell temps dos dels seus membres", puntualitza l'organisme arbitral.

Per a poder fer efectiva aquesta opció, les Juntes Electorals de zona hauran de comunicar amb antelació a les persones suplents de qualsevol mesa electoral que han de quedar-se en el recinte del col·legi electoral fins que se'ls indique que se'n poden anar. 

Per a les eleccions del 23 de juliol han sigut designades 542.826 persones per a integrar les 60.314 meses electorals que han de constituir-se diumenge: 180.942 en qualitat de membres titulars i 361.884 com a suplents. A la Comunitat Valenciana, el dispositiu preveu 6.167 taules, 6.167 cabines de votació i 16.254 urnes. 

També et pot interessar

stats