El 23 de maig és el Dia Internacional del Primer Bes

Veus expertes en filematologia, la ciència que estudia els besos, relacionen el fet de recordar tan vívidament l'estrena amb el factor sorpresa.

El 23 de maig és el Dia Internacional del Primer Bes
El 23 de maig és el Dia Internacional del Primer Bes

Va ser dolç? Esperat? Va ser romàntic? Hui és el Dia Internacional del Primer Bes. La iniciativa sorgeix d'una associació civil veneçolana que lluita per a la prevenció de l'embaràs precoç i se celebra des del 2009. La idea és que, cada 23 de maig, a les 14:45 hores (les 20:45 a Espanya) parem un moment i tractem de recordar aquell moment marcat (o no) de les nostres vides.

El psicòleg John Bohannon, de la Universitat Butler, als Estats Units, va dirigir un estudi on analitzava els records d'un nombrós grup de voluntaris, per a establir la importància del primer bes en el nostre desenvolupament personal.

Sorprenentment, la majoria dels participants recordaven amb pèls i senyals l'estrena. L'equip de Bohannon creu que per la incertesa que acompanya l'acte, ja que se sol produir quan encara no dominem els codis i el llenguatge de la seducció. Així, la petjada en el record té molt a veure amb la sorpresa: gravem amb més força en la nostra memòria les situacions i fets que ens descol·loquen.

Un mecanisme d'adaptació

Helen Fisher, una de les grans expertes mundials en filematologia (la ciència dedicada a l'estudi del bes) explica que, a més, el primer bes suposa el primer contacte amb les hormones d'una altra persona. La seua hipòtesi és que aquest primer contacte és, en bona mesura, la nostra forma de fer l'elecció de la futura parella, a través del coneixement de les seues variables biològiques.

El bes, defensa Fisher, actua com un poderós mecanisme d'adaptació que està present en més del 90% de les societats. El primer, aleshores, actuaria com una espècie de ritual d'iniciació a tres camps essencials de l'existència humana: la necessitat de l'amor, l'experiència del sexe i la projecció de compromís amb una altra persona.

Siga com siga, i estiga on estiga la persona que ens va acompanyar en eixe ritual, aquest és el dia per a recordar-lo.

També et pot interessar