Més de 200 municipis valencians, en alerta per calor extrema i alta

La Ribera Alta, la Marina Alta i la Safor estan en risc extrem sanitari per altes temperatures, com a antavançada icipi d'una onada de calor que s'estendrà dimecres al conjunt del territori

Evolució de les altes temperatures: en taronja i roig els nivells d'alerta alt i extrem respectivament
Evolució de les altes temperatures: en taronja i roig els nivells d'alerta alt i extrem, respectivament / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de juliol 2022 - 12:56 Actualitzat: 11 de juliol 2022 - 10:10

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública manté actiu des de diumenge el nivell d'alerta per calor extrema i alta en més de 200 municipis, d'acord amb les prediccions del Programa de Prevenció i Atenció als Problemes de Salut per temperatures extremes.

El cap de setmana ha sigut una jornada bascosa en bona part del territori, amb màximes de 38 °C a Xàtiva (Costera) diumenge, i la calor ha sigut l'avançada de l'onada d'altes temperatures que patirà tot Espanya i donarà dimecres el registres més elevats. Tot i això, estarem per sota d'altres comunitats autònomes, on es pot arribar a 45 °C i 46 °C.

L'Agència Estatal de Meteorologia activa des de les 13 fins a les 21 hores d'aquest dilluns l'avís nivell groc a l'interior i el litoral sud de la província de València en previsió de temperatures de fins a 38 °C. Dimarts el mantindrà a l'interior nord de València, amb màximes de 36 °C i dimecres l'estendrà a tota la província, quan ha pronosticat màximes de 38 °C.

La calor es nota ja. Bona part de la Ribera Alta, la Marina Alta i la Safor s'han alçat aquest dilluns en el màxim nivell del semàfor d'alertes de Sanitat Universal per a la població, una situació que anirà estenent-se en les pròximes hores al conjunt del territori. La província de València al complet passarà a nivell alt aquest dimarts i evolucionarà a nivell extrem dimecres. Llavors, es preveu que l'alerta màxima també s'active al nord-est d'Alacant i la franja centre de la província, des de l'interior al litoral, així com en comarques de Castelló com l'Alt Palància i els Ports, i algunes localitats de l'Alt Millars, l'Alcalatén i la Plana Alta.

Costarà de suportar la calor de dia... i també per a dormir. Ens esperen nits tropicals pràcticament en tot el territori, amb temperatures superiors als 25 °C en municipis com Benicàssim i Castelló de la Plana. Aquest nivell de calor, anomenat equatorial, s'estendrà dimarts per les localitats costaneres de la Plana i el litoral alacantí, i dominarà dimecres la major part de la província d'Alacant, la franja interior de València, des de la Ribera Alta cap a la Plana d'Utiel-Requena, i molts municipis de les comarques litorals i el nord-oest de Castelló.

Mapes de risc per temperatures nocturnes
Mapes de risc per temperatures nocturnes / GVA

Davant de l'alerta per calor, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat recomana no exposar-se en les hores centrals del dia, beure molta aigua i menjar fruita per a hidratar-se, així com evitar els menjars copiosos i el consum d'alcohol.

També et pot interessar

stats