El 20% dels turistes d’Europa trien destinacions de naturalesa

La II Fira d’Ecoturisme, que se celebra a El Rocío, a Huelva, n'evidencia el creixement del sector.

La tradicional "Treta d'Egües" als marenys de Doñana en la II Fira d'Ecoturisme Doñana Natural Life
La tradicional "Treta d'Egües" als marenys de Doñana en la II Fira d'Ecoturisme Doñana Natural Life / Julián Pérez (EFE)

Doñana és el major aiguamoll d’Europa, un espai de referència per al turisme de naturalesa que rep una mitjana de més de 300.000 visitants a l’any. Marenys modelats per l’aigua del Guadalquivir, boscos mediterranis i platges banyades per l’Atlàntic conformen una diversitat d’ambients única al continent europeu, amb residents tant il.lustres com el linx ibèric o l’àguila imperial, a més de la presència de ramats de cavalls vivint en llibertat entre l’aigua i la terra. Tot enmig d’una espectacular abundància d’aus, que superen els 200.000 exemplars de concentració anuals. En aquest entorn de referència mundial se celebra la II Fira Internacional d’Ecoturisme, un espai per a compartir experiències del sector que enguany té entre els seus assistents de referència Costa Rica, el país amb el major percentatge de territori natural protegit del món.

El turisme que busca destinacions relacionades amb la naturalesa suposa el 15% del volum de viatgers d’oci al món, un percentatge que arriba al 20% a Europa, segons dades de l'International Ecotourism Society exposades en la fira. A la Comunitat Valenciana més de 200 empreses es dediquen a oferir propostes de turisme actiu. Dins d'aquest sector, novedós i en creixement, el turisme ornitològic té una demanda en augment especialment entre turistes europeus, atrets per combinacions de l’oferta cultural i d’oci amb d'altres relacionades amb la visita d’espais naturals.

El potencial de l’Albufera

El potencial de l’Albufera

La Comunitat Valenciana disposa de 22 parcs naturals a més d’altres espais importants per diversos valors ecològics. Només a l’Albufera de València viuen més de 350 espècies d’aus diferents, amb una mitjana màxima de concentració anual d’uns 120.000 exemplars. Felipe Nebreda, director tècnic de la Fira Ornitològica de Castella i Lleó, destaca el potencial ecoturístic d’espais com l’Albufera en l'àmbit internacional, que ell compara amb el de Doñana.

El meteoròleg , Mario Picazo, vinculat a la ciutat de València, destaca des de la Fira d'El Rocío el valor que ofereixen els espais naturals de la Comunitat Valenciana a un turisme que busca atractius naturals. No obstant això, Picazo destaca la importància de fer compatible el creixement del sector ecoturístic amb la necessitat d’evitar massificacions que incrementen l’impacte en entorns natural. Mario Picazo, actualment professor de Meteorologia a la Universitat de Los Angeles, investiga diversos temes relacionats amb el canvi climàtic i recorda el gran impacte que causa el turisme, especialment a causa del transport.

El conseller de Medi Ambient d’Andalusia, José Fiscal, considera important traslladar al sector turístic la importància decisiva per al futur d’incloure entre les ofertes propostes més sostenibles, relacionades amb l’entorn natural. Fiscal destaca la importància de fires com les celebrades a El Rocío perquè les empreses puguen intercanviar experiències i augmenten les sinèrgies entre elles.

També et pot interessar

stats