20 anys de l’assassinat d’Ernest Lluch

El polític i professor universitari mort per ETA va ser una de les figures clau en la Transició valenciana.

Projecció del documental 'Ernest Lluch, lliure i atrevit' a la UIMP
Projecció del documental 'Ernest Lluch, lliure i atrevit' a la UIMP / Román G. Aguilera (Efe)

Aquest dissabte fa vint anys que Ernest Lluch, exministre socialista i rector de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, va ser assassinat pel grup terrorista ETA a Barcelona. Al polític català se li atribueix l'ideari de la sanitat pública universal, la lluita contra la desigualtat territorial i l'aposta pel diàleg per a resoldre el conflicte armat a Euskadi.

Lluch va iniciar la vida política com a part de l'oposició democràtica al franquisme, un posicionament que va fer que l'expulsaren de la Universitat de Barcelona, quan treballava com a ajudant del catedràtic Fabià Estapé. La seua lluita va continuar a València, on va ser vicedegà de la Facultat d'Econòmiques i membre del grup d'activistes valencianistes els deu d'Alaquàs. També va ser un dels fundadors del Partit Socialista del País Valencià.

Després de la mort de Franco, Lluch va tornar a Catalunya i va ser elegit diputat al Congrés per Girona. De l'any 1982 al 1986, l'economista va ser ministre de Sanitat i Consum, i va ser responsable de la implantació de la cobertura sanitària a tot l'estat espanyol i de la creació del primer departament de drets del consumidor.

Lluch va estudiar a fons la qüestió nacional basca i es va posicionar a favor del diàleg i de la inclusió de l'esquerra abertzale que apostava per la violència en la vida política. En aquesta línia, aquesta setmana el conseller Vicent Soler recordava que Lluch volia que es "deixaren les armes i que agafaren les urnes".

De fet, va ser aquest posicionament el que el va convertir en objectiu del grup terrorista. Poc després de la seua mort, la Fundació Ernest Lluch va començar a treballar per a fomentar el diàleg polític i cívic i la defensa d'una sanitat pública de qualitat.

Aquesta setmana la Facultat d'Economia de la Universitat de València ha fet un acte commemoratiu al costat del carrer que du el seu nom. La fundació ha agraït públicament els actes que reten homenatge a Ernest Lluch per tot l'Estat espanyol.

El PSPV retrà homenatge a Lluch el 28 de novembre

El PSPV commemorarà el vint aniversari de la mort d’Ernest Lluch amb un acte d’homenatge el pròxim dissabte 28 de novembre, quan recordarà la figura del polític català com al pare de la llei de sanitat universal i defensor del diàleg com a pedra angular de la política.

En l’acte participaran, entre altres, el president de la Generalitat, Ximo Puig, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, i l’oncòloga Anna Lluch.

També et pot interessar

stats