2.200 valencians celebren les Falles a Salamanca

L'associació cultural Fallers pel Món porta la festa de Sant Josep a diverses ciutats espanyoles des de 2013.

Les Falles arriben a Salamanca aquest cap de setmana.
Les Falles arriben a Salamanca aquest cap de setmana.

Com cada Segona Pasqua des de fa cinc anys, l'Associació cultural Fallers pel Món porta les festes de Sant Josep a diverses ciutats espanyoles. Després d'Àvila, Granada, Toledo, Còrdova i Saragossa, les Falles arriben a Salamanca aquest cap de setmana.

Entre aquest dissabte i dilluns, més de 2.200 valencianes i valencians celebren a la ciutat castellanolleonesa els actes més assenyalats del calendari faller. Des de la plantà fins a la cremà, passant per l'Ofrena, castell i mascletà, unes "minifalles" concentrades per a donar a conéixer la festa més enllà del nostre territori. 

La tradició va començar en 2013, a Carcaixent. Aleshores, la fallera major tenia els pares a Àvila i es va organitzar la primera missió fallera. El que en principi anava a ser un acte amb molta il·lusió i poques pretensions, va acabar en una expedició de 700 persones, amb plantà i cremà inclosa. José Amores, president d'aquesta associació, assegura que en aquell moment es van adonar que "la gent no coneixia el que era la setmana fallera més enllà que es cremaven uns ninots". La resposta dels avilesos va ser rotunda. Més de 25.000 persones participaren de la festa. Des d'aquell any han portat aquestes falles ambulants fins a Granada, Toledo, Còrdova i Saragossa. L'objectiu, exportar la llengua, la cultura, la tradició i la cultura associada a les Falles. 

De fet, els organitzadors viatgen amb una imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, que es custodia a Carcaixent, i que rebrà les flors de fallers i falleres a la catedral de Salamanca. 

L'associació calcula que al voltant de 20.000 persones veuran aquest diumenge la cremà dels dos monuments. 

També et pot interessar

stats