18 detinguts a Biscaia per estafar d’internet a la Comunitat Valenciana

Contactàvem amb les víctimes a través de portals web de compravenda, però mai es produïa la transacció econòmica.

Imatge de l'operació 'Reborn'
Imatge de l'operació 'Reborn' / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut a Biscaia 18 persones i n’ha investigat 13 més per cometre un centenar d’estafes a través d'internet, les anomenades nigerianes, per tot el territori estatal, incloses les tres províncies de la Comunitat Valenciana, ha informat l'institut armat.

Les investigacions es van iniciar el novembre de 2019 després de rebre denúncies procedents de quasi totes les comunitats autònomes sobre estafes a través d'internet els suposats autors de la qual residien a Biscaia.

La manera d'operar consistia a contactar amb les víctimes a través de coneguts portals web de compravenda, i després de negociar la compra d'un objecte, sense regatejar el preu, i fins i tot oferint més diners per les despeses d'enviament, acordaven la remissió de l'article alhora que el pagament, però sense arribar a produir-se mai la transacció econòmica.

Continuant amb l'engany, els autors, per a fer veure que s'efectuava la transacció, se servien de comptes de correu electrònic suplantant la marca del portal web de compravenda o d'entitats bancàries, enviant correus falsos de confirmació de pagament. Una vegada rebuts els articles, els membres de la xarxa els venien a les botigues de compravenda de segona mà, servint-se sovint d'altres persones, la qual cosa en va dificultar la investigació.

En la primera fase de la investigació, els agents creuaren elements comuns de diferents denunciants, i obtingueren una gran quantitat de noves denúncies a tot el territori espanyol, així com perjudicats que encara no havien denunciat els fets. Amb això es van aconseguir recuperar molts objectes venuts pels investigats com telèfons mòbils, electrodomèstics, videoconsoles i ordinadors.

En una segona fase es va esbrinar que es tractava de persones residents a Biscaia i que utilitzaven les denominades estafes nigerianes per a enriquir-se. Algunes d'aquestes persones executaven les estafes amb l’ajuda de membres de la seua pròpia família, els qui després contactaven amb els receptors dels diners obtinguts il·lícitament, que eren enviats a Nigèria. Així, la Guàrdia Civil ha aconseguit aclarir a Biscaia més d'un centenar de delictes d'estafa comesos a 31 províncies. Els detinguts han sigut posat a la disposició del jutjat d'instrucció número 2 de Barakaldo (Biscaia).

També et pot interessar

stats