17 dels 26 condemnats per l'11M ja estan en llibertat

Dos dels jihadistes que participaren en els atemptats compleixen pena a la presó d'Albocàsser.

Imatge d'arxiu dels atemptats a l'estació d'Atocha
Imatge d'arxiu dels atemptats a l'estació d'Atocha / Europa Press

15 anys després de l'11M, el major atemptat terrorista en la història d'Espanya, la majoria dels condemnats ja han saldat el deute amb la justícia. De les 26 persones sentenciades a penes de presó només nou continuen a la presó, una d'elles al Marroc.

A la llista de condemnats en llibertat s'afegirà, en breu, Hassan el-Haski, que compleix una pena de 14 anys al centre penitenciari d'Albocàsser (Alt Maestrat). El-Haski havia de quedar en llibertat el 3 de juny però previsiblement l'alliberament es retardarà després de la seua presumpta implicació en una trama de radicalització que investiga l'operació Escribano de la Guàrdia Civil.

A Albocàsser també continua el condemnat Rachid Aglif, el Conill, l'eixida del qual s'estima per a l’abril de 2022.

26 condemnats a penes de fins a 42.922 anys de presó

L'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem condemnaren 22 persones per la seua participació en l'organització o desenvolupament dels atemptats, que mataren 191 persones i en feriren 1.856. Amb posterioritat, els tribunals del Marroc condemnaren quatre terroristes més. 

El considerat autor material, Jamal Zougam, un dels responsable de traslladar els explosius a Madrid, Otman el-Gnaoui, i l'exminer espanyol que els va facilitar, José Emilio Suárez Trashorras, van rebre les majors condemnes (42.922 anys els dos primers, i 34.715 el tercer) i tenen per davant encara vint anys més de presó fins que expire el màxim de quatre dècades de reclusió de llibertat que estipula el règim penitenciari espanyol. El compliment de la pena per als tres acaba el març de 2044.

En tot aquest temps, només un dels condemnats s'ha penedit oficialment dels atemptats, Hamid Ahmidan, que va ser expulsat al Marroc després de complir 13 anys de presó a Espanya. 

En l'actualitat 139 jihadistes compleixen pena en els centres penitenciaris espanyols i 130 interns més estan sota vigilància especial per haver-se radicalitzat a la presó, segons dades d'Institucions Penitenciàries.

També et pot interessar

stats