16 crims d'odi a la Comunitat Valenciana els últims 30 anys

Un web valencià arreplega els crims d'odi perpetrats a tot l'Estat. El racisme, l'aporofòbia i l'LGTBIfòbia estan darrere de la majoria.

Imatge de la portada del llibre ‘La mort de Guillem’ escrit per Núria Cadenas

103 persones han mort a Espanya en els últims 30 anys víctimes de crims d'odi. Així ho documenta un web valencià que eleva a 16 el nombre d'assassinats per odi a la Comunitat Valenciana en aquest període. El rebuig a persones sensesostre, la xenofòbia, el racisme o l'LGTBIfòbia estan entre les principals motivacions d'aquest tipus de crims.

El projecte crimenesdeodio.info està coordinat pels periodistes David Bou i Miquel Ramos, amb la col·laboració de diverses persones i col·lectius que treballen en l’àmbit de la prevenció i la sensibilització en matèria de delictes d’odi. Entre aquests, SOS Racisme del País Valencià s'han encarregat de l’actualització del mapa interactiu que destaca i documenta cada cas. "El projecte vol ser una espècie de memorial per a les víctimes, i alhora, crear consciència de la importància de combatre els discursos d'odi i el seu auge", ha assegurat Miquel Ramos a À Punt Mèdia.

En el gràfic temporal que pot consultar-se al web es constata un repunt dels crims d'odi l'any passat. Amb cinc crims d'aquest tipus, el 2019 iguala els anys 1993 i 1999, una xifra que només se supera l'any 2000, el 2002, el 2003 i el 2005, amb 7, 9, 7 i 9 crims respectivament.

16 víctimes d'odi a la Comunitat Valenciana

L'assassinat de Guillem Agulló en 1993 per la seua ideologia antifeixista es va convertir en un referent de la violència de l'extrema dreta. Però Agulló no ha sigut l'única víctima per odi ideològic durant les últimes dècades en el nostre territori. El 22 d'abril de 2011, Pere Artur Fornés veia el partit de final de la Copa del Rei entre el FC Barcelona i el Reial Madrid en un bar de Benidorm. Després de cridar “Visca el Barça!”, un ultra del futbol, “de manera sorprenent i sense previ avís”, segons la policia, es va llançar sobre aquest jove de Pedreguer i el va apunyalar de mort.

L'odi per motius racistes i xenòfobs és la principal causa de les víctimes al nostre territori. Persones que han sigut assassinades pel seu origen estranger i que s'han vist atacades per individus a soles o en grup. L'aporofòbia, l'aversió i menyspreu a les persones pobres, consta també com unes de les principals raons dels crims perpetrats als nostres municipis. Gent sensesostre que han assassinat apallissant-les o fins i tot cremant-les en els espais públics on habitaven.

Per últim, segons el web, quatre persones han sigut víctimes de mort per LGTBIfòbia en els últims anys a la Comunitat Valenciana. El cas més recent va ser l'any passat quan una dona transsexual va ser assassinada a colps en un tarongerar pròxim a Castelló de la Plana.

També et pot interessar

stats