100 municipis en alerta per les altes temperatures

Dilluns serà un dia molt calorós a la costa, però les temperatures començaran a baixar per l'interior.

S'esperen temperatures de 39 °C de mitjana.
S'esperen temperatures de 39 °C de mitjana. / Kai Försterling (Efe)

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat l'alerta sanitària per nivell alt o taronja en més de 100 municipis de la Comunitat Valenciana. Segons les prediccions del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, el CEAM, s'esperen temperatures de 39 °C de mitjana. Es preveu que l'alerta es mantinga el dissabte 14 i el diumenge 15 de juliol en aquestes zones, on podrien arribar al nivell roig o extrem de calor. 

En concret, els municipis en alerta pertanyen a les comarques de la Ribera Alta, la Canal de Navarrés, l'Horta Sud, la Costera, la Vall d'Albaida, el Comtat, la Safor i la Marina Alta. 

Segons les previsions de l'oratge per als pròxims dies, el termòmetre pujarà un poc més entre diumenge i dilluns. Diumenge entrarà el vent de ponent i les màximes augmentaran especialment en zones de la costa, on podran arribar a 35 °C, mentre que a les comarques interiors centrals fregaran els 40 °C. A això s'afegeix l'ambient enterbolit per la pols en suspensió. Dilluns les temperatures començaran a baixar per l'interior i de manera més generalitzada dimarts.

  

Recomanacions per fer front a la calor

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia. També es recomana utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars, i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En casa s'aconsella tancar les persianes i abaixar els tendals en les façanes exposades al sol, i procurar situar-se en les zones més fresques de la casa. Finalment, s'insta la població a beure bastant aigua i amb freqüència, encara que no es tinga set; s'evitaran l'excés d'alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos i calents: cal decantar-se per plats freds, fruites i verdures fresques.

Aquestes mesures són d'importància especial pel que fa a persones majors, malalts crònics, persones socialment aïllades, persones que treballen en ambients exposats a la calor i xiquets. 

També et pot interessar

stats