Què és el 016 i per a què serveix?

A la Comunitat Valenciana, els centres Dona 24 hores també disposen d'un telèfon gratuït d'atenció, el 900 58 08 88.

Què és el 016 i per a què serveix?
Què és el 016 i per a què serveix?

El Ministeri d'Igualtat posa a disposició de la ciutadania el telèfon 016, que funciona les 24 hores i atén en més de 50 idiomes diferents. Es tracta d'una ferramenta d'informació i assessorament a les possibles víctimes de violència de gènere, segons explica el ministeri. Això és, tal com defineix la llei contra la violència de gènere, la violència, tant física com psicològica, que es produeix contra la dona “pel fet de ser-ho” per part dels qui siguen o hagen sigut les seues parelles.

A la Comunitat Valenciana, els centres Dona 24 hores també disposen d'un telèfon d'atenció gratuït, el 900 58 08 88. A la Comunitat Valenciana hi ha cinc d'aquests centres, a València, Alacant, Castelló, Dénia i Torrevella. En cadascun treballa un equip format per advocades, treballadores socials, psicòlogues i psicòlogues infantils i juvenils.

Qui pot telefonar al 016?

Aquest número el pot utilitzar també qualsevol persona de l'entorn de la possible víctima de violència de gènere (familiar, amistat, veïnat, etc.) que vulga conéixer més informació sobre el recurs, sobre els drets de les víctimes de violència de gènere en matèria de serveis socials i assistència, d'ocupació i ajudes econòmiques, acolliment o assessorament jurídic, entre d'altres. Òbviament, no cal ser dona ni patir maltractament en primera persona per a telefonar al 016.

He de telefonar si em trobe en una situació d'emergència?

No. Cal remarcar que aquest és un número d'informació i assessorament. Si ens trobem en una situació d'emergència, o en presenciem una, hem de telefonar al número d'emergències, el 112, on un equip de professionals ens atendrà i acudirà.

I si soc víctima de violència domèstica?

Per a víctimes de violència domèstica, aquella que es dona dins l'àmbit familiar, però no violència de gènere, la que es produeix contra la dona per part de parelles o exparelles, hi ha altres recursos, com ara les Oficines d'Assistència a les Víctimes, que depenen del ministeri, o les de l'OAVD, la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte, un servei públic, gratuït i multidisciplinari. En el cas dels menors, les telefonades serien derivades al telèfon de la Fundació ANAR, amb la qual col·labora la delegació del govern per a la violència de gènere, que gestiona el servei. En aquest cas també es deriven a un altre servei les telefonades fetes al 016. Per a qüestions específicament relacionades amb el tràfic de dones i xiquetes amb finalitats d'explotació sexual, el número disponible és el 900 105 090 del Ministeri de l'Interior.

Què passa amb les persones LGTBI?

La violència intragènere tampoc s'inclou dins del que la llei considera violència de gènere, sinó de la violència domèstica. Seria el mateix cas i, per tant, ocorreria el mateix que hem explicat anteriorment amb el cas dels homes.

És anònim el 016?

Les telefonades al 016 no deixen rastre en la factura però sí que cal esborrar el número del registre del telèfon. Es pot telefonar a través del fixe o del mòbil, i també fer-ho en línia.

També et pot interessar

stats