Zoido defensa que les forces de seguretat actuaren de manera "proporcionada" durant l'1-O

L'exministre de l'Interior es desvincula de les càrregues policials en la seua declaració en el juí pel ‘procés’

Zoido declara en el juí pel 'procés'
Zoido declara en el juí pel 'procés' / Efe

L'exministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, sosté que l'actuació de les forces i cossos de seguretat durant el referèndum il·legal de l’1-O a Catalunya va ser "proporcionada", tenint en compte "les circumstàncies" d'aquell dia.

En la seua compareixença com a testimoni del juí del ‘procés’, Zoido també s'ha desvinculat de les càrregues policials i ha manifestat que l'orde d'intervindre la van donar "els operatius". També ha recordat que aquell dispositiu el coordinaven el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, el cap superior de Policia de Catalunya, el general en cap de la Guàrdia Civil i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

Auxili als Mossos

L'exministre ha justificat l'enviament de 6.000 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya en l'objectiu de donar "auxili" als Mossos d'Esquadra perquè pogueren complir els requeriments judicials que instaven a impedir la consulta sobiranista, una vegada vistes les "aglomeracions i manifestacions" ciutadanes del 20 de setembre a Catalunya. Així ho va traslladar, assegura, a l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, un dels processats en la causa

Un dispositiu insuficient

Zoido ha afirmat que els Mossos van incomplir les previsions a què s'havien compromés en les reunions prèvies i organitzaren un dispositiu "totalment insuficient", segons la informació que va facilitar-li l'aleshores secretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto. 

L'exministre de l'Interior estima que el desenllaç de la jornada hauria sigut ben diferent si en lloc de 6.000 mossos, se n’hi hagueren destinat els 12.000 d'un dispositiu habitual, com el que es va activar en les eleccions autonòmiques del 21 de desembre. 

Zoido ha admés que l'orde del TSJC perquè no se celebrara la consulta no es va complir, perquè era "impossible per tot el que s'hi havia organitzat” i perquè “hi havia autèntics escuts humans" als centres de votació. Segons l'exministre, policies i guàrdies civils hagueren de retirar-se sense intervindre en algunes escoles amb urnes davant la "presència massiva" de ciutadans i la falta de suport dels agents del cos català.  

També et pot interessar

stats