Zaplana no rebrà l’alta de La Fe aquest cap de setmana

A l’expresident de la Generalitat ja li han retirat la vigilància policial, després que la jutgessa el deixara en llibertat provisional pel cas Erial.

L’exministre i expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana
L’exministre i expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana / Efe

L’expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, que està ingressat a l’Hospital La Fe de València, no rebrà l’alta aquest divendres ni durant el cap de setmana, segons han informat fonts sanitàries. Zaplana continuarà ingressat perquè encara s’ha de sotmetre a més proves mèdiques. Això sí, ja li han retirat la vigilància policial després que ahir la jutgessa el deixara en llibertat provisional pel cas Erial. Zaplana i altres sis persones estan acusats de malversació, suborn i blanqueig de capitals i pertinença a un grup criminal, entre altres delictes. 

Zaplana va ser detingut el 24 de maig de 2018 i enviat en presó preventiva a Picassent, si bé des del passat 18 de desembre es troba ingressat a l’hospital a causa de complicacions derivades de la leucèmia que pateix i per la qual va ser trasplantat de medul·la el 2015.

La jutgessa María Isabel Rodríguez és molt contundent en la resolució de llibertat de Zaplana i defén la decisió de mantindre’l durant tot aquest temps a la presó a pesar de la leucèmia que pateix. “Mai se li ha impedit cap tipus de tractament i mai ha estat en una cel·la". Assegura que no ha d’estar tan equivocada quan l’ha avalada tant el ministeri públic com l’Audiència de València. 

Joaquin Barceló i Francisco Grau ja han eixit de la presó

Els que sí que eixiren anit de la presó de Fontcalent són el presumpte testateferro de Zaplana, Joaquín Barceló i el seu exassessor fiscal, Francisco Grau. Els dos han passat nou mesos tancats, el mateix temps que Eduardo Zaplana. 

La magistrada pren esta decisió perquè ha bloquejat els 6,3 milions d’euros que el també exministre de Treball tenia en dos comptes a Suïssa i considera que, això en redueix el risc de fugida. Segons la interlocutòria, el 90% dels 6 milions d’euros pertanyen a Eduardo Zaplana i la resta als seus presumptes testaferros. Zaplana ha contestat l’escrit de la jutgessa i nega que tinga comptes ni a Suïssa ni en cap altre país.

Per tant, l’exministre no queda en llibertat per raons humanitàries ni pel seu estat de salut, sinó perquè la jutgessa considera que ja no pot fugir en haver-li sigut confiscada aquesta quantitat de diners que en poc temps han de ser ingressats en el compte del jutjat d’instrucció número 8 de València. Els 6 milions d’euros procedeixen presumptament del cobrament de comissions per l’adjudicació de les concessions de les ITV en 1997 i del pla eòlic valencià el 2002.

També et pot interessar

stats