Zaplana ja està en llibertat després de rebre l'alta mèdica i comparéixer en el jutjat

L'expresident de la Generalitat serà atés a partir d'ara per la unitat d'hospitalització a domicili.

Zaplana ja està en llibertat després de rebre l'alta mèdica i comparéixer en el jutjat

Eduardo Zaplana ja està en llibertat provisional. L'expresident de la Generalitat ha rebut aquest matí l'alta de l'Hospital La Fe de València, on estava ingressat des del 18 de desembre del 2018. A partir d'ara l'atendrà la unitat d'hospitalització a domicili. Després de rebre l'alta, Zaplana s'ha dirigit a la Ciutat de la Justícia de València, on ha comparegut per primera vegada al jutjat de guàrdia, després que el dijous 7 de febrer la jutgessa que instrueix el cas Erial va acordar la llibertat provisional. Després s'ha traslladat al seu domicili al centre de València amb els seus familiars.

Zaplana té l'obligació d'acudir una vegada a la setmana al jutjat de guàrdia més pròxim al seu domicili. La jutgessa ha posat com a condició per a la llibertat de l'expresident el lliurament del passaport, la prohibició d'eixir del territori espanyol i compareixences periòdiques al jutjat per a firmar.

La jutgessa que instrueix el cas Erial va acordar dijous passat la llibertat provisional per a Zaplana, qui va entrar en la presó de Picassent el 24 de maig com a investigat pels delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació. No obstant això, ha estat hospitalitzat des de mitjan mes de desembre a causa de la leucèmia que pateix. 

La magistrada va prendre aquesta decisió perquè ha bloquejat els 6,3 milions d’euros que el també exministre de Treball tenia en dos comptes a Suïssa i considera que aquest moviment redueix el risc de fugida. Segons la interlocutòria, el 90% dels 6 milions d’euros pertanyen a Eduardo Zaplana i la resta als seus presumptes testaferros. Zaplana ha contestat a l’escrit de la jutgessa i nega que tinga comptes ni a Suïssa ni a cap altre país.

Per tant, l’exministre no queda en llibertat per raons humanitàries ni pel seu estat de salut, sinó perquè la jutgessa considera que ja no pot fugir en haver-li sigut confiscada aquesta quantitat de diners, que en poc temps han de ser ingressats en el compte del jutjat d’instrucció número 8 de València. Els 6 milions d’euros procedeixen presumptament del cobrament de comissions per l’adjudicació de les concessions de les ITV en 1997 i del Pla Eòlic Valencià el 2002.

Ferri afirma que ara cal vigilar els moviments de Zaplana

El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha dit que és positiu que qualsevol persona que estiga malalta es recupere, però afirma que ara cal vigilar els moviments de Zaplana, perquè "no puga amagar els diners" que se sospita que té a Suïssa.

També et pot interessar