Zaplana abandona Benidorm custodiat per l'UCO

L'expresident de Les Corts, Juan Cotino i la dona de l'expresident de la Generalitat, Rosa Barceló, imputats en l'operació Erial.

Eduardo Zaplana arriba a Benidorm acompanyat per agents de la Guàrdia Civil per a l'escorcoll del seu xalet
Eduardo Zaplana arriba a Benidorm acompanyat per agents de la Guàrdia Civil per a l'escorcoll del seu xalet / Morell (EFE)

Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han detingut l'expresident de la Comunitat Valenciana, Eduardo Zaplana, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, desviament de fons i malbaratament de cabals públics. L'arrest s'ha produït en eixir del seu domicili. Els agents han escorcollat la casa i poc després de les dos del migdia han traslladat Zaplana a Benidorm per a continuar amb els escorcolls al seu xalet. L'operació continua oberta, i l'UCO manté 15 escorcolls simultanis en marxa a València, entre els quals el de la Conselleria d'Economia i l'empresa Sedesa, i també a Alacant i a Madrid. 

 

L'operació està dirigida pel jutjat número 8 de València amb la col·laboració de la Fiscalia Anticorrupció. S’investiguen diverses adjudicacions de contractes públics en temps de l’expresident Zaplana. Sota sospita es troben la concessió de les ITV el 1997 i diverses fases del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana que es va convocar el 2001.

A última hora de la vesprada ha transcendit que la jutgessa que instrueix el cas citarà en qualitat d’investigats (la figura anteriorment coneguda com a “imputats”) Juan Cotino, l’exdirector de la Policia, exvicepresident autonòmic i expresident de les Corts, la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària general de Zaplana, Mitsouko Henríquez. 

 

El jutjat ha activat una causa anomenada Erial, una operació secreta que hauria començat fa un any i que no té cap relació amb altres grans operacions contra la corrupció en el PP on també apareix el nom de Zaplana com ara Gürtel, Lezo i Púnica. Com hem avançat en Al rasAl ras, la fiscalia podria demanar l'ingrés provisional a la presó tot i que serà el magistrat qui tindrà l'última paraula.

María José Català, portaveu adjunta en les Corts del PP, ha confirmat en Al ras que hui suspendran de militància de manera cautelar l'expresident de la Generalitat i la resta de persones detingudes que formen part del Partit Popular. El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo ja ho havia anunciat hui de matí. 

Segons fonts pròximes a la investigació, l'exministre de Treball en l'era d'Aznar està acusat presumptament de fer aflorar diners negres procedents de l'estranger. La Guàrdia Civil creu que aquestes quantitats de diners provindrien de comissions obtingudes per contractes adjudicats de manera irregular. La Guàrdia Civil considera acreditat que Zaplana va cobrar comissions durant la seua etapa com a màxim responsable de la Comunitat Valenciana. Aquests pagaments ja haurien prescrit, però la UCO considera que les que no han prescrit són aquelles operacions recents executades per Zaplana amb diners ocults a paradisos fiscals. 

10 milions d'euros en comissions

Segons fonts de la investigació, que cita l'agència EFE, les comissions presumptament pagades per empresaris per obtindre adjudicacions durant els governs que va presidir Eduardo Zaplana estarien al voltant dels 10 milions. Les mateixes fonts matisen que això no vol dir que fóra el mateix Zaplana qui rebera estos diners. 

En l'operació s'han detingut set  persones més, entre les quals hi ha l'empresari Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts, Juan Cotino, i son pare, germà de l'exconseller, la secretària particular de Zaplana, Mitsouko Henríquez, l'exdirector de Relacions Institucionals de Terra Mítica, Joaquín Barceló i la seua dona, Felisa López i Francisco Grau, exsecretari del consell administratiu de la CAM de 1998 a 2007. A Barcelona, han arrestat l'expresident de l'Estudiantes i excap del gabinet de Zaplana, Juan Francisco García. Hi podrien haver més detinguts en les pròximes hores.

Eduardo Zaplana va ser president de la Generalitat de 1995 a 2002. Aquell últim any, el president del Govern espanyol, José María Aznar, el va nomenar Ministre de Treball i Assumptes Socials. El 2004 va passar a ser portaveu del PP al Congrés i el 2008 va abandonar la política.

També et pot interessar

stats