Zapatero va oferir a ETA un òrgan comú per al País Basc i Navarra, i legalitzar Batasuna

També va plantejar no detindre etarres, alliberar els presos malalts i solucionar el problema financer d'ETA a canvi que no enviaren cartes d'extorsió.

L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, en una imatge d'arxiu

El govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero va oferir a ETA durant les negociacions amb la banda la creació d'un òrgan comú per al País Basc i Navarra, la legalització de Batasuna, no detindre etarres i alliberar De Juana Chaos i altres presos malalts. A més, els oferia acabar amb la Doctrina Parot i solucionar el problema financer de la banda terrorista a través d'una organització internacional perquè deixaren d'enviar cartes d'extorsió.

Així consta en les actes de la banda terrorista després que l'Audiència Nacional ha alçat el secret del sumari sobre la investigació de la negociació entre l'executiu socialista i ETA. Aquesta documentació li va ser confiscada a l'etarra Francisco Javier López Peña 'Thierry', després de la seua detenció el 20 de maig de 2008 a Bordeus. 

En les actes es relata des de la primera trobada mantinguda per Josu Ternera i Jesús Egiguren, juny de 2005 a Ginebra fins a les negociacions polítiques i tècniques que van dur a terme el govern i la banda, el PSE i Batasuna després de l'atemptat de la T-4. Les actes inclouen les reunions d'Oslo i les nou prèvies de Ginebra.

Segons aquestes actes, en les negociacions que es van produir uns mesos després de l'atemptat de la T-4 (30 de desembre de 2006) que va costar la vida a dues persones, l'executiu de Zapatero va posar sobre la taula l'acord de Loiola, que preveia la creació d'un òrgan comú amb atribucions executives per al País Basc i Navarra.

També et pot interessar

stats