Zapatero insta Rajoy a iniciar el diàleg polític a Catalunya

L'expresident del Govern espanyol ha pronunciat una conferència al Club de Encuentro Manuel Broseta de València amb el títol "Democràcia i convivència".

L'expresident del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en la conferència que ha pronunciat al Club de Encuentro Manuel Broseta

José Luis Rodríguez Zapatero s'ha referit al conflicte de Catalunya i ha dit que el dret penal ha de funcionar quan es produeixen fets delictius, però ha assegurat que no es pot pensar que el codi penal resolga un problema polític. Segons Zapatero, la política ja no pot esperar i menys encara quan hi ha presos i familiars de presos que intensifiquen les emocions amb més profunditat. Opina que són el president del Govern central, Mariano Rajoy, i les principals forces polítiques qui han de prendre la iniciativa política, respectant el que diguen els jutges.

L'expresident del Govern espanyol també ha afirmat que la democràcia és un procés obert a les reformes si es fan amb acords. Considera que la convivència d'identitats està vivint una crisi greu i que és necessari parlar per a provocar un renaixement d'allò que és comú a tots. Ha afegit que això es pot fer en el marc d'una reforma constitucional, però que abans cal un diàleg urgent que es pot fer en secret o públic, entre les forces polítiques catalanes i amb les forces polítiques espanyoles en conjunt.

Rodríguez Zapatero, que ha estat acompanyat pel president de la Generalitat i secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, ha contestat les preguntes sobre el procés judicial obert arran d'un presumpte finançament il·legal en el PSPV-PSOE. Ha negat que estiguera al corrent de les possibles contractacions esmentades, ja que el volum era molt gran. Ha fet referència a la iniciativa mostrada pel partit per tal de col·laborar amb la justícia. "Amb Ximo Puig i la seua forma de ser i de pensar tots podem estar molt satisfets", ha dit.

Respecte del cas del màster de la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, Zapatero ha dit que no s'alegra de la seua situació i que les conviccions democràtiques es mostren en els moments difícils. A més, ha elogiat Ángel Gabilondo, el cap dels socialistes en l'Assemblea de Madrid. Ha desitjat que prompte puga assumir importants responsabilitats polítiques si es produeix un canvi de govern a Madrid.

També et pot interessar

stats