Ximo Puig: "És una desgràcia que aquells que estan en contra de les autonomies dirigisquen l'autonomia"

Els líders de PSPV i Compromís anticipen una oposició contundent contra possibles retallades en drets i llibertats i retrocessos en les conquestes del Botànic

D'esquerra a dreta, el líder del PSPV Ximo Puig, el cap de Compromís Joan Baldoví, amb la diputada Aitana Mas, i la ministra de Ciència i Innovaciò i número u de la llista dels socialistes al Congrés per València, Diana Morant
D'esquerra a dreta, el líder del PSPV Ximo Puig, el cap de Compromís Joan Baldoví, amb la diputada Aitana Mas, i la ministra de Ciència i Innovació i número u de la llista dels socialistes al Congrés per València, Diana Morant / À Punt NTC

A les portes de les Corts i en els minuts previs a la constitució de la cambra per a l'XI legislatura, l'oposició ha criticat l'entrada de l'extrema dreta a les institucions i ha advertit els riscos del pacte de PP i Vox per als drets i les llibertats. "Pels fets els coneixereu. És una desgràcia que aquelles que estan en contra de les autonomies dirigisquen l'autonomia", ha assenyalat l'encara president en funcions, Ximo Puig, que s'ha marcat com a objectiu, des de l'oposició, "no fer marxa arrere amb tot el que ha avançat la societat valenciana", començant pel pacte valencià contra la violència de gènera, que ha instat el PP a mantindre.

"La cultura ens salvarà de la barbàrie, tot i que alguns s'apropien de la cultura, per a una manera d'actuar més totalitària o uniformitzadora", ha dit en una referència al pròxim responsable d'aquesta cartera, el torero Vicente Barrera (Vox).

Morant: "Quan Vox parla de llibertat, vol dir retallar llibertats i drets"

Puig ha fet aquestes declaracions acompanyat de la cap de llista dels socialistes valencianes al Congrés per València, Diana Morant. La ministra de Ciència i Innovació ha lamentat que "Feijóo ha posat la catifa roja a l'extrema dreta" i ha acusat el PP de "canviar drets per butaques i principis per càrrecs".

"Espanya no mereix ni necessita un govern que estiga conformat per ultres o negacionistes, ni que tire arrere amb els drets i avanços socials, i amb els avanços econòmics que s'han produït amb aquest govern", ha dit Morant, que ha instat la ciutadania a "una gran mobilització per a parar els peus a la ultradreta i el PP" el 23J.

Ha criticat el fet que el PP estiga "entregant la presidència de les cambres a negacionistes i antiavortistes" i ha advertit sobre les promeses de llibertat que ha manifestat el líder de Vox, Santiago Abascal, en la visita a l'hemicicle valencià "per a posar rostre als pactes de la vergonya. Quan ells parlen de llibertat es refereixen realment a retallar la llibertat i els drets de què gaudim. A un retrocés en totes les polítiques. En realitat, cap societat mai ha avançat a colp de reculada ni retallada, i el que presenten com a pacte i full de ruta són retallades en drets, en molts avanços socials que donàvem per consolidats", ha destacat.

Baldoví: "El PP ha perdut la vergonya en acceptar el marc ideològic de Vox"

El líder de Compromís, Joan Baldoví, ha anticipat una "oposició ferma, dura, responsable i útil" contra el nou govern valencià, que serà "molt contundent" per a "no retrocedir ni un mil·límetre en drets i llibertats".

Per a Baldoví, "el PP ha perdut tota la vergonya, ha traspassat totes les línies roges i ha acceptat tot el marc ideològic de Vox" per a accedir al govern de la Generalitat. Veu el nomenament de Llanos Massó en la presidència de les Corts com "una nova provocació" de l'extrema dreta. "No és una bona notícia per a les dones que una antiavortista, amb unes posiciones ideològiques tan allunyades de la immensa majoria de les dones, presidisca la institució més important del govern valencià", ha assenyalat.

D'altra banda, ha insistit en la necessitat que Compromís tinga representació a la mesa de les Corts, on ara només estan PP, PSPV i Vox (després que els populars els cediren un lloc). I per això ha anunciat que la formació valencianista presentarà la candidatura de M. Josep Amigó a la secretaria segona "perquè 350.000 votants no poden quedar-se muts en aquesta cambra".

També et pot interessar

stats