Ximo Puig anuncia un “gran Pacte Verd” per a fer front a l’emergència climàtica

En l’habitual discurs de Cap d’Any, el president preveu una lluita més gran contra el despoblament i exigeix al govern espanyol un “finançament just”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat un “gran Pacte Verd” que abrace les polítiques del govern valencià aquest 2020. “La Comunitat Valenciana està situada en la zona zero del canvi climàtic, al cor del Mediterrani, on hi ha més riscos d’inundacions, onades de calor o sequeres”, ha alertat.

En el seu habitual missatge de Cap d’Any, el president ha incidit en un “acord transversal” que faça front a l’emergència climàtica amb mesures com un Pacte pels Boscos, la llei de transició energètica o l’Estratègia Valenciana per la Biodiversitat. Així ho ha expressat davant el llogaret de Casas del Río, a la vall del Cabriol, declarat aquest any com a reserva de la biosfera de la Unesco.

Aquest discurs de Nadal també ha deixat titulars com el tan reclamat “finançament just” i la lluita contra el despoblament. Per tal de fer front a aquest últim, el president convocarà en el pròxim trimestre una reunió entre els representants de les 15 comarques i 62 municipis valencians amb frontera amb comunitats veïnes.

La preocupació pel planeta

Per a Ximo Puig, el 2019 serà recordat com l’any en què la ciutadania va prendre consciència de la fragilitat del planeta. “Els 17 objectius de desenvolupament sostenible que estableixen les Nacions Unides han de ser la nostra guia”, ha determinat, a banda d’aclarir que la defensa del medi i la creació de llocs de treball “no estan renyits”.

“No podem acceptar que es deterioren l’aigua i la fauna de l’Albufera, la pèrdua de diversitat submarina a l’illa de Tabarca, que el dèficit hídric amenace la flora del Penyagolosa”, ha emfatitzat Puig, qui també ha recordat els dolorosos moments viscuts després de les inundacions del Baix Segura.

Cimera de territoris perifèrics

“Si els valencians no volem ser discriminats en el conjunt d’Espanya, no podem permetre que cap territori de la Comunitat Valenciana se senta agreujat”, ha continuat. En aquest sentit, el president preveu una trobada de territoris perifèrics, molts d’ells afectats pel despoblament: “Com aquest llogaret de Casas del Río, de 25 habitants, i vull escoltar les seues reivindicacions i millorar la nostra cohesió”. També ha al·ludit a la “fita històrica” que representa per a la cohesió l'alliberament de l’AP-7 entre Alacant i Tarragona després de mig segle de peatge.

Reivindicació d’un finançament just

El president s’ha referit a més a la necessitat de reforçar la cohesió a Espanya. “Necessitem i exigim un nou Govern que atenga totes les problemàtiques territorials sense privilegis i sense discriminacions”, ha subratllat, a més de lamentar els anys “sense un finançament just”.

Lluita contra la violència de gènere

Puig ha al·ludit també a la necessitat de combatre la violència de gènere. “131 dones valencianes assassinades des de 2003 i més de 84.000 valencianes vigilades pels cossos policials són xifres intolerables”, ha remarcat. “Aquest és hui el principal problema de la societat i hem de solucionar-lo sense mirar cap a un altre costat, excloent els relativistes i la seua indignitat moral”, ha manifestat.

També et pot interessar

stats