Ximo Puig adverteix que sense pressupostos perillen les inversions compromeses per l'Estat

Pedro Sánchez suggereix que no presentarà els comptes públics si no té el suport necessari per a aprovar-los

Ximo Puig durant la seua intervenció en la reunió del PSPV aquest dissabte.
Ximo Puig durant la seua intervenció en la reunió del PSPV aquest dissabte.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advertit aquest dissabte que si finalment no hi ha pressupostos de l'Estat no arribarà el 10% del total de les inversions compromeses pel govern central. Puig ha fet aquestes declaracions als mitjans abans de la reunió amb diputats, senadors, europarlamentaris i membres del Consell i de l'executiva del PSPV-PSOE per a analitzar els pressupostos generals de l'Estat. 

El cap del Consell s'ha referit a les declaracions del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha admés que no presentarà els pressupostos al Congrés si no té garantit el suport parlamentari necessari.

Ximo Puig ha dit que per primera vegada el goven espanyol s'ha compromés a donar un tracte més just a la Comunitat Valenciana, que passaria de rebre l'any passat 740 milions d'euros (el 7% dels pressupostos generals) a superar els mil milions (el 10% dels pressupostos generals). El president de la Generalitat ha reconegut que perdre 300 milions afectaria al nostre creixement. 

Sánchez diu que no vol "marejar els espanyols" 

El president del govern central, Pedro Sánchez, ha suggerit que l'executiu no presentarà el projecte de llei de pressupostos per a 2019 si no compta amb el suport necessari perquè s’aproven al Congrés. “No marejarem els espanyols”, ha dit durant la conferència de premsa a la ciutat guatemalenca d'Antiga amb motiu de la clausura de la XXVI Cimera Iberoamericana. 

Sánchez ha insistit que si finalment no pot haver-hi un nou pressupost, l'acord al qual va arribar amb Podem per als comptes de l'Estat de 2019 es desenvoluparà mitjançant modificacions al pressupost que hi ha actualment en vigor, que haurà de ser prorrogat.

El president del govern central ha subratllat que en qualsevol cas el Congrés haurà de pronunciar-se perquè, tant per la via d'uns nous pressupostos com per la dels decrets lleis, el govern necessitarà suport parlamentari. En aquest sentit, ha explicat que seria “contradictori” que els grups parlamentaris que rebutgen els pressupostos després digueren 'sí' a les mesures concretes recollides en els decrets lleis. “Quan arriben les eleccions els espanyols hauran de decidir qui ha estat treballant per resoldre els seus problemes i qui ha estat posant impediments”, ha sentenciat.

Iglesias adverteix que hi podria haver eleccions generals abans de les municipals

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha advertit que “no és impossible, però està molt difícil” aprovar els pressupostos generals de l'Estat i ha afegit que hi podria haver eleccions generals abans de les municipals de maig.

Iglesias ha indicat que el govern tindrà moltes dificultats per a governar per decret i que un govern que no té majoria per a aprovar uns pressupostos no és “estable”. En la seua opinió, l'opció més “sensata” és que els socialistes, Podem, les confluències i els independentistes acorden els comptes tant a l'Estat com a Catalunya.

També et pot interessar

stats