Ximo Puig: “Aconseguirem l’èxit si som capaços de gestionar la diversitat”

El nou Consell pren possessió en una acte institucional al Palau de la Generalitat.

El nou Consell valencià, aquest dilluns després de la presa de possessió
El nou Consell valencià, aquest dilluns després de la presa de possessió

El membres del nou Consell han pres possessió oficial dels càrrecs en un acte institucional al saló de Corts del Palau de la Generalitat. El president de la Generalitat i la vicepresidenta Mónica Oltra han presentat els i les titulars de les noves conselleries i vicepresidències del govern valencià que han jurat el càrrec sobre la Constitució espanyola. Tots i totes han repetit una fórmula semblant, prometent complit amb “fidelitat les obligacions” i “lleialtat al rei” la Constitució espanyola i l’Estatut d’autonomia, amb l’excepció dels nous consellers d’Unides Podem-Esquerra Unida, que han obviat la referència al monarca espanyol.

En el discurs posterior, el president Ximo Puig ha posat en valor la diversitat del nou Consell, que integra tres formacions polítiques (PSPV, Compromís i Unides Podem) i ha fet una crida a la unitat com a base de la legislatura. “Els èxits els aconseguirem si som capaços de gestionar la diversitat”. Puig ha rematat el discurs amb una cita del polític socialdemòcrata Willy Brandt ─“allò que pertany a tots creix amb tots junts”─ i un missatge motivacional al nou Consell: “junts assolirem el futur que mereixen tots els valencians”.

Un executiu on ha destacat el caràcter paritari, que assoleix per segona vegada en la història, la defensa del feminisme i contra la violència masclista, la creació de llocs de treball i la voluntat de contribuir a resoldre l’emergència climàtica.  El cap del govern ha defensat la necessitat d'un model de gestió basat en la humilitat, la responsabilitat i el diàleg. I ha insistit en la idea comuna  en la  base de l'acord de la nova coalició d'esquerres: el principi és que "el govern i les institucions són del poble, no dels partits polítics".

Primeres valoracions dels consellers i les conselleres

A mesura que arribaven a la presa de possessió, alguns consellers han intercanviat impressions amb els mitjans de comunicació sobre les seues responsabilitats en la legislatura que comença.

El nou titular de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat que el nou govern del Botànic és "l'impuls necessari" per a aprofundir en els canvis iniciats la passada legislatura. I ha anticipat un model de gestió "per a tots" amb independència del fet que "ens hagen votat o no, pensen com pensen i visquen on visquen".

La consellera d'Agricultura Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat el caràcter estratègic per a l'acció del Consell de la cartera que assumeix. Mollà ha explicat que les polítiques de la conselleria tindran un caràcter transversal i es faran en coordinació amb la vicepresidència "verda" que gestionarà Unides Podem. Una situació que obligarà a "aliances cap a fora però també cap a dins, perquè tots els consellers seran aliats d'aquestes polítiques".

Sobre les expectatives de gestió d'aquesta vicepresidència segona ha parlat el seu titular i nou conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau. El líder de Podem ha avançat que la coordinació en matèria mediambiental es farà des d'una nova comissió delegada. I sobre les funcions de la cartera que assumeix ha destacat la importància d'avançar en la sostenibilitat energètica actuant sobre els edificis on, segons ha recordat, es consumeix el 40% de l'energia a Espanya.

Una llei de funció pública per a modernitzar l'administració

La titular de Justícia, Interior i Administracions Públiques, Gabriela Bravo, ha agraït al president Ximo Puig la confiança per a avançar en les polítiques que va iniciar en la legislatura anterior. Bravo ha promés rematar els projectes en infraestructures "per a dignificar les seus judicials" i noves conquistes en digitalització  i protecció a les víctimes de la violència masclista. La consellera, que aquesta legislatura també assumeix les competències d’Interior, Seguretat i Emergències, ha anunciat com a primera decisió que impulsarà una llei de la funció pública que modernitze i faça més eficaç l'administració. 

Per la seua banda, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, que repeteix en el càrrec, ha justificat la pèrdua de les competències en matèria d'universitats –que gestionarà una nova conselleria– com una decisió lògica, per l'excés de càrrega de treball i responsabilitats que havia assumit la cartera d'Educació. Marzà ha destacat la necessitat que la cartera, que ara dirigirà la consellera Carolina Pascual, continue avançat en les polítiques que va iniciar des d'Educació per a espentar un canvi de model productiu que allunye la Comunitat Valenciana del risc d'una nova bambolla urbanística. En matèria d'Educació ha defensat la importància d'un model consensuat on es puguen sumar aportacions de tots els models de l'espectre polític.  

Carolina Pascual, la nova titular d'Universitats, Ciència i Societat Digital, ha confirmat que la conselleria tindrà seu a Alacant, fruit de l'aposta del Consell per vertebrar el territori. Pasqual ha mostrat la voluntat d'impulsar la connexió entre universitat i empresa per a convertir la Comunitat Valenciana en un referent tecnològic a Espanya.  

També et pot interessar

stats