Les xifres del 28A: el Congrés

Les valencianes i els valencians triem 32 escons que es reparteixen en les tres circumscripcions electorals de la Comunitat Valenciana.

Les xifres del 28A: el Congrés
Les xifres del 28A: el Congrés

A Espanya hi ha 52 circumscripcions electorals per al Congrés dels Diputats, que es corresponen amb cadascuna de les cinquanta províncies espanyoles, a més de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. La Llei orgànica de règim electoral general (LOREG) estableix que cada província té garantit un mínim de partida de dos escons, mentre que les dues ciutats autònomes en tenen un. D'aquesta manera, queden assignats els primers 102 escons dels 350 que conformen la cambra baixa. Els altres 248 s'assignen de forma proporcional a la població de dret.

Repartiment d'escons a la resta de províncies

Dels 350 escons que configuren el Congrés dels Diputats, el 28 d'abril a la Comunitat Valenciana en triarem 32, que es reparteixen entre les tres circumscripcions electorals en què es divideix el territori: Castelló (5), València (15) i Alacant (12). València ha perdut un diputat en aquesta convocatòria per disminució de la població.

350 escons per a triar, 32 a la Comunitat Valenciana

A la circumscripció de València, hi concorren 14 llistes: Compromís: Bloc-Iniciativa-Verdsequo, Partit Socialista Obrer Espanyol, Esquerra Republicana del País Valencià, Ciutadans-Partit de la Ciutadania, Partit Animalista contra el Maltractament Animal, Som Valencians en Moviment, Partit Popular, Per un Món Més Just, Vox, Falange Española y de las JONS, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, Unides Podem, Retallades Zero-Grup Verd i Avant Adelante Els Verds.

A Castelló es podrà triar entre 13 llistes: Partit Socialista Obrer Espanyol, Compromís: Bloc-Iniciativa-Verdsequo, Esquerra Republicana del País Valencià, Partit Animalista contra el Maltractament Animal, Ciutadans-Partit de la Ciutadania, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, Per un Món Més Just, Falange Española y de las JONS, Vox, Partit Popular, Unides Podem, Retallades Zero-Grup Verd i Avant Adelante Els Verds.

La d'Alacant és la circumscripció amb més candidatures, 16: Partit Socialista Obrer Espanyol, Compromís: Bloc-Iniciativa-Verdsequo, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Animalista contra el Maltractament Animal, Família i Vida, Ciutadans-Partit de la Ciutadania, Retallades Zero-Grup Verd, Partit Popular, Els Verds Avant, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, Per un Món Més Just, Unides Podem, Vox, Junts Guanyem, Partit Llibertari i Tercera Edat en Acció.

Llistes que s'hi presenten per a les Corts

També et pot interessar