Vox vol reformar la llei per a facilitar que els espanyols tinguen armes a casa

El líder de la formació té una llicència d'armes del tipus B que li permet desplaçar-se amb pistola o revòlver.

Abascal defén ampliar el concepte de legítima defensa perquè opina que la llei tracta les víctimes com a delinqüents
Abascal defén ampliar el concepte de legítima defensa perquè opina que la llei tracta les víctimes com a delinqüents

El president de Vox, Santiago Abascal, aboga per un "canvi radical urgent" en el reglament de possesió d'armes perquè els espanyols "sense antecedents i en ple ús de les facultats mentals" puguen disposar d'una arma de foc a casa, per a poder usar-la en situacions d'amenaça contra la seua vida "sense haver d'enfrontar-se a un infern judicial, a penes de presó o fins i tot a indemnitzacions als familiars dels delinqüents".

En una entrevista en el web armas.es, Abascal defén ampliar el concepte de legítima defensa perquè opina que la llei tracta les víctimes "com a roïns i els assaltants, com a víctimes, cosa que també ocorre amb els okupes". El líder de la formació d'extrema dreta desenvolupa aquest argument a partir de dos casos concrets: la condemna a dos anys i mig de presó d'un ancià de Canàries que el 2015 va matar un assaltant de casa amb un arma il·legal, i el juí que aquests dies se celebra a Sevilla contra un exagent de la Policia Local que el 2011 va ferir de bala quatre lladres que havien entrat a la seua caseta de camp. 

"Per descomptat, donem suport al dret a l'autodefensa dels espanyols de bé, faltaria més", afirma el líder de Vox, per a qui els ciutadans "honrats tenen tot el dret a defensar-se".

Abascal té llicència d'armes del tipus B per a armes curtes, que autoritza a portar pistoles o revòlvers. A Espanya només hi ha 8.459 llicències d'aquest tipus en vigor, segons va informar el govern de Pedro Sànchez en una resposta parlamentària el passat 14 de desembre. La concessió d'aquesta llicència, que depén de la direcció de la Guàrdia Civil, té un caràcter "restrictiu" i condicionat a "supòsits d'especial risc" segons informa en el seu web la Benemèrita.

El vicesecretari d'Organització del PP i cap de la campanya electoral, Javier Maroto, ha rebutjat per Twitter la proposta de Vox. Assegura Maroto que, tot i que la seua formació "defensa mesures estrictes contra la delinqüència, les màfies i la immigració il·legal", rebutja que els espanyols porten "pistola pel carrer".

Espanya, un dels països més segurs d'Europa

L'anuari del Ministeri de l'Interior revela un lleuger augment de les denúncies penals a Espanya en 2018 (4%), inclòs un mínim repunt (1'8%) dels robatoris per la força als domicilis, és a dir, previ forçament del pany o trencament d'elements per a accedir-hi. Per contra, l'estadística revela un descens en el cas de delictes amb violència sobre les persones com els homicidis (-5,9%) o els robatoris amb violència i intimidació (-1,8%), que s'associen popularment amb els assalts a les vivendes. 

L'Oficina Europea d'Estadística, Eurostat, ubica Espanya entre els països europeus amb menys homicidis i crims violents per cada 100.000 habitants. Des del 2010, la taxa de criminalitat ha baixat un 11%; la d'homicidis, un 23%; i la de robatoris amb violència, un 27%. 

També et pot interessar

stats