Vox valora trencar les coalicions autonòmiques amb el PP si accepten el repartiment per llei de menors migrants

El govern de Canàries, en què participen els populars, i l'executiu central impulsen la reforma de la llei d'estrangeria

El president de Vox, Santiago Abascal, aquest dimecres a la manifestació convodada davant la seu del PSOE a Madrid
El president de Vox, Santiago Abascal / À Punt NTC

Vox clava pressió al Partit Popular per la reforma de la llei d'estrangeria. La formació de Santiago Abascal manté que contempla tots els escenaris, fins i tot el de trencar els governs en coalició amb el PP a les autonomies si els populars accepten el repartiment obligatori de menors migrants entre les comunitats; una mesura que impulsen el govern central i el de Canàries (que lidera una coalició de PP, Coalició Canària i l'agrupació independentista de l'illa del Hierro).

A l'espera de conéixer quina és la postura que adopta el PP respecte a la reforma de la llei d'estrangeria, que compta amb l'aval del PP de Canàries, fonts de Vox han traslladat a l'agència EFE i a diversos mitjans de cobertura estatal que el repartiment obligatori de menors migrants és una línia roja que els podria portar a revisar els acords amb el PP a la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Extremadura, Aragó i la Regió de Múrcia. La portaveu de Vox en el Congrés, Pepa Millán, va arribar a qualificar-lo de "qüestió crítica".

El portaveu de la Junta de Castella i Lleó, Carlos Fernández Carriedo (PP), ha oferit este dijous la "màxima disposició" del territori per a continuar sent una "terra d'acolliment" per a menors estrangers no acompanyats que provinguen de Canàries, Ceuta i Melilla, si bé ha remarcat que la postura comuna l'ha de decidir el partit.

El repartiment dels menors migrants és l'element que més pot tensar la relació amb la formació d'Alberto Núñez Feijóo, segons les fonts de Vox citades per EFE.

Repartir menors quan els recursos de Canàries estiguen saturats

L'acord entre el Govern central i del de Canàries planteja modificar l'article 35 de la llei d'estrangeria perquè, quan els recursos d'una comunitat estiguen per damunt del 150% de la seua capacitat, els menors acollits es deriven a altres regions en funció dels criteris acordats en una conferència sectorial el 2022, com el PIB o la població.

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, i el president de Canàries, Fernando Clavijo, han fet una primera ronda conjunta de reunions amb els grups parlamentaris per a recaptar suports i tirar avant el text, que volen presentar en la pròxima Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència, que se celebrarà en les setmanes vinents a Canàries.

La reforma de la llei d'estrangeria ha de ser aprovada en el Congrés dels Diputats, on socis parlamentaris com Junts ja han expressat les seues reticències, perquè els independentistes catalans exigeixen que Catalunya quede exclosa d'este repartiment.

També et pot interessar

stats