Vox exigeix al PP la devolució de les competències autonòmiques d’educació i sanitat a Andalusia

El PP considera "inacceptables" les exigències, mentre que el partit ultradretà diu que el seu document és "negociable".

García Egea y Ortega Smith firmen un document

Vox ha lliurat al PP un document amb les seues exigències per a donar suport a la investidura de Juan Manuel Moreno Bonilla com a president de la Junta d'Andalusia. Entre altres hi ha la renúncia a les competències autonòmiques d'educació, sanitat i justícia.

Així mateix, el partit d’extrema dreta proposa derogar lleis de gènere i de memòria històrica aprovades durant els governs socialistes. A més, exigeix llevar ajudes a immigrants il·legals, comunitats islàmiques i associacions feministes, i reduir el pressupost de Canal Sur a només la meitat. També demana expulsar 52.000 immigrants en situació irregular a Andalusia.

Es tracta del document que el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, ha donat al seu homòleg del PP, Teodoro García Egea, en la primera reunió que les direccions dels dos partits han mantingut a Madrid.

El PP considera "inacceptables" les condicions de Vox

El PP considera "inacceptable" el document de propostes que li ha exigit Vox en la reunió per a negociar el seu suport a la investidura del candidat popular a la presidència de la Junta d'Andalusia i assegura que no els pot donar suport.

Segons fonts populars, sembla que al partit que presideix Santiago Abascal li importa més Vox que els andalusos, i alguns dels punts del document amb 19 propostes són "un autèntic despropòsit”.

Des del PP ja consideren que amb l'escrit presentat Vox demostra que no vol acord i adverteixen que si no canvia de posició estarà malbaratant una "oportunitat històrica" per al canvi a Andalusia.

Vox, disposat a negociar

Vox ha assegurat que el document que ha traslladat al PP és "negociable" i busca arribar a un acord perquè hi haja un govern en la Junta d'Andalusia. Així mateix, ha criticat que PP i Ciutadans hagen acordat un text "innegociable" amb 90 mesures "ja tancades".

Així s'ha pronunciat el partit de Santiago Abascal en el seu compte de Twitter, després que el PP haja titllat "d’inacceptable" el document de Vox. 

Ciutadans no veu seriosos els canvis que planteja Vox 

Ciutadans no veu seriosos els canvis que planteja Vox per a donar suport a un govern del PP i de la seua formació a Andalusia. En concret, critiquen que el dia de la comunitat se celebre el 2 de gener i que les competències en immigració siguen de l'Estat.

"No sembla seriós parlar de canvi de festius quan s'està negociant un canvi a Andalusia amb prioritats com la regeneració democràtica, la baixada d'impostos, els autònoms, l’educació i la igualtat", ha insistit la formació taronja a través d'un comunicat.

Endavant Andalusia ofereix al PSOE acordar un candidat de consens

Endavant Andalusia, una coalició electoral formada per Podem i IULV-CA, ha oferit al PSOE andalús la possibilitat d’acordar un candidat de consens "si les tres forces de dretes no sumen per a la investidura" a la presidència de la Junta.

"Si s’aconseguira un acord, donaríem el nostre vot per a evitar que es conforme una agenda política reaccionària, antisocial i antiandalusa marcada per Ciutadans, Vox i el PP", ha apuntat la coalició d'esquerres.

Ábalos avisa al PP que "no pot governar a qualsevol preu" 

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha valorat el document de Vox com una mostra del "desconeixement" de l'administració de l'Estat per part del partit de Santiago Abascal. Així mateix, ha avisat el PP que "no es pot governar a qualsevol preu".

Ábalos també ha demanat  a Ciutadans no “dissimular” i que es posicione bé al costat del "regeneracionisme" o de la "regressió a una Espanya amb un model polític que no van decidir els espanyols".

També et pot interessar

stats