Vox amenaça de bloquejar el pacte de govern d'Andalusia si no s'eliminen les mesures contra la violència masclista

PP i Cs reiteren la lluita contra la violència masclista enfront de les exigències de Vox.

Francisco Serrano, líder de Vox a Andalusia, junt amb altres diputats
Francisco Serrano, líder de Vox a Andalusia, junt amb altres diputats / Europa Press

Vox ha anunciat a través del seu compte de Twitter que no donarà suport a un hipotètic govern de PP i Ciutadans a Andalusia si no eliminen el punt de l'acord programàtic en què es comprometen a implementar "amb dotació pressupostària suficient" totes les mesures incloses en la llei de prevenció i protecció integral contra la violència de gènere. 

La formació d'extrema dreta ha criticat que les dues formacions amb possibilitats de formar l'executiu que governarà la Junta d'Andalusia s'hagen compromés a aplicar "les mesures dictades per la ideologia de gènere i les associacions feministes podemites radicals". Per això, han sigut contundents a l'hora d'expressar el rebuig a totes aquestes qüestions: "Vox no els donarà suport si no eliminen, entre d'altres qüestions, aquest punt de l'acord". 

En concret, el punt 84 acordat per PP i Ciutadans assenyala que impulsaran un gran acord contra la violència de gènere a Andalusia que desenvolupe els "avanços" del pacte d'estat i que implemente, amb dotació pressupostària suficient, "totes i cadascuna de les mesures previstes" en la llei de juliol de l'any passat de prevenció i protecció integral contra la violència de gènere. 

El líder de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, també s'ha pronunciat en Twitter per a advertir-los que "aquests pactes els subscriguen amb PSOE i Podem". 

El suport del partit liderat per Santiago Abascal en el parlament andalús és indispensable perquè el pacte entre PP i Ciutadans tire avant i puguen formar un govern de coalició. 

Una lluita innegociable

PP i Ciutadans han reiterat el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista. De fet, pretenen també impulsar un gran acord contra la violència de gènere que desenvolupe en la comunitat “els avanços reeixits” del pacte d’estat.

A partir de les declaracions del líder de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, aquestes formacions i també PSOE i Units Podem han destacat que la lluita contra aquesta plaga, que només el 2018 va assassinar 47 dones i 3 menors, és innegociable.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat en un tuit que la lluita contra la violència masclista és “una obligació per a tots” i que el seu partit aplicarà el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere en totes les comunitats en les quals governe.

En aquest sentit s’ha manifestat també la diputada del PP i vicepresidenta de la Comissió de Seguiment i Avaluació del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, Marta González, que ha qualificat de “contrasentit” que sorgisquen dubtes sobre la necessitat de protegir les dones.

La portaveu d’Igualtat del PSOE en el Congrés, Ángeles Álvarez, considera que l’anunci de Vox és “un farol propagandístic” dirigit als seus “acòlits masclistes” i no creu que el complisca. Alhora, ha confiat que el PP i Cs no retiren el seu suport a la llei de violència masclista.

Des d’Units Podem, la portaveu d’Igualtat en el Congrés, Sofía Fernández Castañón, ha afirmat que Vox “desborda misogínia”, “atempta contra la democràcia”, i “no dubta a situar-se fora de la Constitució i del marc dels drets humans”.

També et pot interessar