Podem vol dimissions al PSPV i Bloc pel presumpte finançament irregular

La formació que dóna suport parlamentari al Consell els reclamen "un pas al costat " i "cap marge de dubte" en les institucions valencianes.

Ferran Martínez, secretari d'Anàlisi Política, i Àngela Ballester, secretària d'Acció Institucional de Podem
Ferran Martínez, secretari d'Anàlisi Política, i Àngela Ballester, secretària d'Acció Institucional de Podem / Europa Press

Podem, soci parlamentari del Consell que integren el PSPV i Compromís, demana als socialistes valencians i al Bloc -partit que integra la coalició nacionalista- que obliguen a "fer un pas al costat" les persones "afectades" per l'acte judicial sobre el presumpte finançament il·legal d'estes formacions en 2007, encara que la jutgessa de València haja arxivat la investigació perquè els presumptes delictes han prescrit. 

En opinió del secretari d'Anàlisi Política i senador de Podem, Ferran Martínez, seria bo que abandonaren els càrrecs de responsabilitat que ocupen actualment i que els partits del Consell resolguen eixa contradicció perquè no quede marge de dubte que les institucions valencianes estan tacades de corrupció, ha afirmat Martínez en una roda de premsa a València juntament amb la secretària d'Acció Institucional, Àngela Ballester.

Ferran Martínez no ha especificat els noms concrets a qui es refereix la petició, però quan se li ha pregutat sobre si el president de les Corts, Enric Morera, que en 2007 era el secretari general del Bloc, ha de fer un "pas arrere", ha afirmat: "Morera va minimitzar les repercussions dels fets investigats, però cal esperar a què els partits facen pública tota la informació. Hem dit que [PSPV i Bloc] han de ser capaços de resoldre aquesta qüestió i si hi ha responsabilitats polítiques que cal assumir, hauran d'assumir-les".

Prescripció de presumptes delictes i responsabilitat política

Davant la qüestió de si es referia a Lluís Miquel Campos, cap de gabinet del president de les Corts, Enric Morera, o a José Manuel Orengo, assessor del president de la Generalitat, Ximo Puig, el senador de Podem no ho ha confirmat. Ferran Martínez ha insistit en la "contradicció" que al seu entendre hi ha en el fet que persones que apareixen mencionades en aquesta interlocutòria judicial ocupen càrrecs de responsabilitat en les institucions valencianes. No obstant això, ha explicat  que són els seus partits els que han de prendre mesures. 

Segons este dirigent, "Podem no comparteix ni entén les declaracions dels portaveus d'aquests partits polítics en què minimitzen la importància política d'aquestes greus informacions adduint que els fets ja han prescrit i que no hi ha trama". Que els delictes hagen prescrit no suposa, ha dit Martínez, que no hi haja una responsabilitat política.

Avançar "al màxim" la investigació interna en el PSPV

El portaveu del PSPV, Jorge Rodríguez, ha tornat a dir dilluns que el seu partit "ni s'amaga ni es posa de perfil" i que la voluntat és avançar les investigacions internes sobre la campanya campanya electoral de 2007 per a aclarir si hi va haver un presumpte finançament irregular del PSPV. "Els primers interessats a llevar qualsevol tipus de sospita som nosaltres", ha afirmat Rodíguez. La comissió creada pel socialistes valencians està corrobora ara la informació que està sota sospita, ha explicat el portaveu del PSPV, que ha confirmat que de seguida que tinguen les conclusions de la comissió informaran immediatament. Jorge Rodríguez, no obstant això, ha reiterat que la resolució judicial de la jutgessa en què arxiva la investigació dels comptes dels socialistes valencians de la campanya de 2007 deixa molt clar que no hi va haver cap finançament il·legal ni cap trama. "El que hi ha són assumptes de caràcter territorial a Madrid i un a Benidorm i Gandia", ha conclòs el portaveu del PSPV. 

El TSJCV diu que no coneix causes contra el Bloc

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha informat al Bloc que no té informació "ni sobre el contingut ni sobre l'estat de les causes que es tramiten en la resta d'òrgans judicials de la Comunitat Valenciana", que pogueren afectar este partit. En un comunicat, el TSJCV explica que ha respost l'escrit mitjançant el qual el Bloc li va sol·licitar informació sobre la causa que tramitava el Jutjat d'Instrucció número 21 de València per un suposat finançament il·legal del PSPV i del Bloc en els anys 2007 i 2011, en què s'investigaven delictes de falsedat, precaricació, malversació i delicte electoral. 

Així, la Sala Civil i Penal del TSJCV, que és la competent per a jutjar persones aforades, es limita a respondre al Bloc que en este moment no tramita cap causa en què este partit siga part. Esta Sala només coneix les investigacions que duen els seus magistrats, no els procediments que tramiten altres jutges d'altres òrgans judicials. 

També et pot interessar

stats