Vist per a sentència el jui del ‘procés’

L'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya llança un al·legat a favor del diàleg en el torn d'última paraula del juí. Junqueras demana retornar el "procés" al terreny de la política

VÍDEO | Vist per a sentència el jui del ‘procés’

El juí pel procés independentista de l'1 d'octubre de 2017 a Catalunya’ ha quedat conclús per a sentència, després de 52 sessions. El torn d'última paraula dels acusats ha marcat l'ultima sessió de la vista oral. Els 12 acusats han coincidit a defendre el caràcter pacífic de la jornada de votació i la legimitat per a convocar el referèndum, com a expressió de les aspiracions polítiques de la societat catalana. 

L'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, ha demanat retornar el procés "al terreny de la política", del "diàleg, la negociació i l'acord", d'on, segons ha dit, "no hauria d'haver eixit", durant el torn d'última paraula abans que el tribunal es retire per a deliberar.

Junqueras, que s'enfronta a 25 anys pel delicte de rebel·lió agreujat amb malversació, ha aprofitat per a llançar un al·legat polític en favor del "diàleg" i ha lamentat que s'haja traspassat a la justícia "la responsabilitat de dictar sentència". 

Romeva: "Les acusacions han intentat escarmentar una ideologia"

En el seu torn, l'exconseller català d'Afers Estrangers i senador electe Raül Romeva ha recriminat les acusacions de buscar "escarmentar una ideologia" durant el juí. Romeva ha desmentit l'existència d'odi contra Espanya per part dels acusats, que, segons entén, representen dos milions de catalans que se senten frustrats per la falta de solucions de l'Estat cap a les seues aspiracions. 

El líder independentista ha insistit en la defensa legítima de l'autodeterminació sense violència i ha apel·lat els demòcrates a contribuir a una realitat sense "juís polítics" ni "presos polítics", perquè entén que "si hui som nosaltres, demà pot ser qualsevol".

Forn defensa que el ‘procés’ va ser pacífic i buscava una ‘‘eixida pactada’’

A continuació, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha reivindicat el caràcter "pacífic" del procés, amb el qual el Govern de Catalunya buscava arribar a una "eixida pactada" a les seues reivindicacions. A més, ha criticat que el juí del Tribunal Suprem suposa un "castic al desafiament polític del referèndum de l'1-O, que tenia el suport molt majoritari de la societat catalana".

En la intervenció ha negat "rotundament" que l'actuació com a membre del govern de Catalunya tinguera com a objectiu liquidar la Constitució i atacar l'orde constitucional utilitzant la violència. "Estic convençut que no he comés cap delicte", ha assegurat l'exconseller, per a afegir que es manté fidel als seus ideals de defensa del dret a l'autodeterminació i que "només amb el diàleg es pot resoldre el conflicte polític".

Turull: "He arribat a aquesta bancada defenent pacíficament la independència de Catalunya"

Jordi Turull ha assenyalat que el principi de legalitat "ha passat a millor vida", ja que en aquesta sala alguns pretenen "dilucidar un problema polític amb realitats penals". Per a l'exconseller de Presidència, és "inaudit" que de la suma d'actes legals i reunions lícites "es pretenga construir un dels delictes més greus del codi penal".

L'exconseller, que s'ha emocionat davant el micròfon del Tribunal Suprem, ha conclòs que està ací per les seues idees i per no renunciar a la seua activitat política: "He arribat a aquesta bancada defenent pacíficament la independència de Catalunya. Soc independentista i ho seré. No hi ha camí cap al diàleg, el diàleg és el camí".

Jordi Sànchez: "Una urna no és l'instrument d'un colp d'estat"

"Una urna no pot ser mai l'instrument d'un colp d'estat", ha mantingut en la intervenció Jordi Sànchez, l'expresident de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC).  Sánchez ha defés l'absència de violència en el dia 1 d'octubre i ha recordat al tribunal la necessitat de diferenciar-la de la dissidència política,  en la qual emmarca la votació. 

El líder civil ha fet un al·legat contra "l'ús i abús" de la presó preventiva" per a pressionar els acusats. "Si a algú se li ha fet llarg aquest juí, que pense en els 604 dies que he passat en presó", ha dit Sànchez, que s'ha emocionat en recordar el temps separat de la família. 

La jutge de l’1-O rebutja processar els imputats per organització criminal 

D'altra banda, la jutge que investiga els preparatius de l’1-O ha descartat processar per organització criminal als ex-alts càrrecs i tècnics del Govern de Catalunya imputats, tal i com demanava la Fiscalia, per entendre que faltava una “infraestructura adequada” i que no els unia un “acord associatiu durador”. 

En un acte, la titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona desestima el recurs de la Fiscalia i manté la fiança de 5,8 milions d’euros que va imposar als 17 acusats de malversació. 

També et pot interessar

stats