La visita del president xinès obri noves vies a l'exportació de raïm de taula i carn de porc

Un fòrum empresarial afavorirà les inversions entre els dos països.

El president xinés, Xi Jinping, en una imatge d'arxiu
El president xinés, Xi Jinping, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El president xinés, Xi Jinping, inicia una visita oficial amb la intenció de reforçar la "relació preferent" que hi ha entre tots dos països. El seu objectiu és enfortir la relació estratègica i promoure oportunitats de negoci per a empreses espanyoles amb projectes com el de la ruta de la seda. Està previst signar acords en diversos àmbits, entre ells, l'agrícola, per afavorir les exportacions al país asiàtic de carn porcina i raïm de taula.

És la primera visita de màxim nivell d'un president xinés en 13 anys, després de l'última de Hu Jintao del 2005, quan es va signar l'acord de relació preferent. Així mateix, l'estada de Xi a Madrid coincideix amb el 45 aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques entre els dos països.

El mandatari xinés va obrir  la seua agenda amb Felipe VI, amb qui s'ha reunit dimarts a la vesprada al Palau de la Zarzuela, abans del sopar en què també han participat la reina Letícia i l'esposa de Xi, Peng Liyuan.

La recepció oficial tindrà lloc aquest dimecres al Palau Reial i després es reunirà amb el president del govern, Pedro Sánchez, al Palau de la Moncloa per a signar diversos acords. Està previst, a més, un fòrum empresarial amb directius de les principals companyies espanyoles i xineses, amb la intenció d'afavorir les inversions en tots dos països.

Promoció del raïm de taula i dels productes porcins

La ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, ha afirmat que el govern espanyol prepara "grans projectes d'inversió" amb la Xina, que espera concretar durant aquest viatge. Maroto, en declaracions a RNE, ha destacat que la ruta de la seda genera moltes oportunitats perquè les empreses espanyoles col·laboren amb les empreses xineses.

"Hi vaig estar fa un parell de mesos i definírem alguns projectes conjunts, sobretot en infraestructures, on les empreses espanyoles són capdavanteres", ha apuntat la ministra.

En aquest sentit, ha avançat que es produiran "importants avanços" en la incorporació de productes espanyols en els mercats xinesos, en concret els que involucren el raïm de taula i el gènere porcí.

"Són bones notícies", ha afirmat la ministra, i "també estem avançant en l'obertura del mercat de serveis, on la Xina encara té moltes restriccions i des del punt de vista de les empreses espanyoles, sobretot les turístiques, hi ha molt per a avançar".

També et pot interessar

stats