Villena i Torrevella, els ‘brots verds’ de l’ecologisme polític

Les localitats de l'Alt Vinalopó i el Baix Segura defenen les úniques alcaldies del moviment ecologista a la Comunitat Valenciana.

Vista aèria de la localitat de Villena, l'unica alcaldia 'verda' d'Espanya amb majoria absoluta
Vista aèria de la localitat de Villena, l'unica alcaldia 'verda' d'Espanya amb majoria absoluta

El maig de 2015 Villena aconseguia una fita històrica per al moviment ecologista. Els Verds d’Europa obtenien el suport majoritari de l’electorat, 11 regidors de 21 possibles. Guanyaven l’alcaldia, desplaçaven el PSOE i deixaven sense representació Podem. Una victòria inapel·lable que convertia el cap de l’Alt Vinalopó en l’únic municipi de tot Espanya amb majoria absoluta d’una formació ecologista. 

Des d’aleshores Javier Patxi Esquembre, metge i cooperant, de formació cristiana de base, ocupa la responsabilitat de liderar el municipi “més verd” d’Espanya. L’estendard de l’ecologisme polític. 

En realitat Villena fa dos dècades que està en l’avantguarda ecologista. El 1987 Francisco Navarro Maestre va convertir-se en el primer regidor “verd” d’uns comicis electorals a Espanya i temps després, el 2011, en plena era de majories absolutes del Partit Popular, els verds desplaçaren la formació conservadora del govern municipal de la localitat per mitjà d’una coalició amb el PSPV-PSOE i els independents del Villena Centre Democràtic. 

Patxi Esquembre, artífex de la majoria absoluta dels comicis següents, creu fermament que reeditarà el govern ecologista en les eleccions del 26 d’abril, en la qual els Verds d’Europa-Villena es presenta en societat amb Verds-Equo del País Valencià, la facció ecologista de la coalició Compromís.

Torrevella, l’alcalde verd d’una coalició a cinc

90 km separen Villena de Torrevella, la segona màxima referència ecologista dels municipis de la Comunitat Valenciana. Els quatre regidors que aconseguiren Els verds de Torrevella en els comicis de 2015 van resultar clau en la coalició a cinc que va posar fi a 27 anys de govern del PP a la localitat del Baix Segura. L’ecologista José Manuel Dolón va accedir a l’alcaldia amb un pacte rotatori de dos anys amb el PSOE, un relleu que no es va produir per la falta de suports a la candidata socialista dins la coalició.

L’alcaldia ha permés Dolón guanyar pes com a actiu polític en la comarca amb el suport de Verds-Equo del País Valencià. Compromís el va situar com a número u en la llista de candidats al Senat per la circumscripció d’Alacant en les eleccions del 28 d’abril. I Els Verds de Torrevella han acabat associant-se a la coalició taronja i incorporant-la en la seua marca. Una suma de sigles amb la qual José Manuel Dolón aspira a revalidar el càrrec d’alcalde en els pròxims comicis municipals

Una sensibilitat comuna, una diversitat de sigles

Associacions de partits, coalicions... El mapa verd de les municipals no és fàcil d’interpretar, ni ho ha sigut mai. Les simpaties ecologistes es manifesten en una diversitat de formes i sigles en cada cita electoral i nucli urbà, amb diferències significatives malgrat la referència comuna Els Verds. Poc tenen a veure Verds-Equo del País Valencià, o el corrent ecologista d’Unides Podem amb la del partit Els Verds Ecopacifistes, una de les formacions més antigues d’Espanya en la defensa de la natura. El seu secretari general a la Comunitat Valenciana, Vicente Bellvís, no amaga les tensions amb els altres grups, tant en el discurs polític –defenen les exhibicions de retalladors de bous– com en la propietat legal de l’icònic gira-sol, signe de l’ecologisme. Bellvís defineix la formació com un projecte de “centre moderat” i recorda l’acord vigent amb Avant, una formació valencianista favorable a les normes del Puig i a la separació lingüística entre el valencià i el català. 

Els Verds Ecopacifistes es presenten en mitja dotzena de localitats de les comarques d’Alacant i València, com Albal (Horta Sud), Llíria (Camp de Morvedre), Finestrat i Benidorm (la Marina Baixa), Elda (Vinalopó Mitjà), Alacant (l’Alacantí) o Sant Miquel de les Salines (Baix Segura) amb diferents denominacions i l’afegit habitual “Avant”. L’objectiu: superar els dos regidors que el 2015 van obtindre a l’Horta Sud.

També et pot interessar

stats